Koudelka (Trikolora): Půjdou Fiala a Bartoš před soud za miliardové škody? aneb Vládní neodpovědnost

21.10.2024 14:07 | Monitoring

Problémem našeho vládnutí je nezodpovědnost vlády a jejích členů. Ústavní tvrzení, že vláda je odpovědná Poslanecké sněmovně, je prázdné, má-li vláda většinu v Poslanecké sněmovně.

Koudelka (Trikolora): Půjdou Fiala a Bartoš před soud za miliardové škody? aneb Vládní neodpovědnost
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

V takovém případě může být vláda sebehorší a poškozovat stát i občany, ale bude se ve funkcích držet dál. A bohužel u nás se ani obrovské škody, způsobené premiérem a ministry, nevymáhají po nich jako po škůdcích, byť odejdou z funkce. Prostě ministr může být blbý, způsobí obrovskou škodu a nic se mu nestane.

Trestní odpovědnost

Současný mechanismus trestní odpovědnosti není pro vyvození odpovědnosti vlády vhodný. Dominantní je v něm státní zastupitelství, které se v rozporu s  představou původní Ústavy z roku 1992 změnilo ze zodpovědné složky výkonné moci na nezodpovědnou mocenskou složku, která má často chuť vstupovat do politiky nedemokratickým způsobem. To se nejvíc ukázalo při razii na Úřadu vlády v roce 2013, jejíž bombastičnost na počátku nakonec splaskala v milenecký premiérský trojúhelník.

Zvláště vrchní státní zastupitelství hodnotím jako státní orgány, nejvíce si troufající pohrdat základními právními principy, přičemž jim to trpělo Nejvyšší státní zastupitelství za nejvyšších státních zástupců Pavla Zemana i Igora Stříže.

Majetková odpovědnost

Považuji za přínosnější majetkovou (civilní) odpovědnost ministrů. Ta dokonce dnes je vyvoditelná, ale neuplatňuje se. Přitom každý obyčejný člověk, který je předsedou spolku nebo je členem výboru společenství vlastníků bytů či jiné právnické osoby, této odpovědnosti podléhá.

Občanský zákoník v § 159 stanoví, že přijetím členství v orgánu právnické osoby každý souhlasí s tím, že funkci bude vykonávat s potřebou loajalitou, potřebnými znalostmi a pečlivostí. Pokud toho není schopen a nevyvodí z toho důsledky (rezignace), má se za to, že vykonává funkci nedbale a nese majetkovou odpovědnost i za škodu, způsobenou jeho neznalostí či blbostí.

Stát je právnická osoba. Vláda je jejím orgánem. Ministr, který na to, být ministrem, odborně nemá a způsobí škodu, musí nést odpovědnost a škodu zaplatit. Nikdo jej nenutil, aby se ministrem stal. Zatímco po členech výborů společenství vlastníků jsou vymáhány i malé škody, způsobené jejich opomenutím či neznalostí, po ministrech škody z jejich blbosti vymáhány nejsou.

Přitom ministr není zaměstnanec, a tak se na něj nevztahuje pravidlo, že zaměstnanec odpovídá za neúmyslné škody jen do výše 4,5násobku svého měsíčního platu. Ministr takto chráněn není a je povinen zaplatit celou škodu. Tuto škodu může vymáhat i nová vláda po volbách, tedy až se stávající opozice stane vládnoucí.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 15551 lidí

Národní soud s Fialou a Bartošem

Po roce 1945 byl zřízen Národní soud v Praze a Národní soud v Bratislavě pro souzení protektorátní a Tisovy slovenské vlády. Šlo o soudy trestní, ale lze pro členy vlády včetně bývalých členů vlády zřídit i speciální soudy pro majetkovou odpovědnost. Nebo může být nahrazena prázdná ústavní floskule o parlamentní odpovědnosti skutečnou parlamentní odpovědností, která byla za meziválečného Československa a je nadále v USA, kdy členy vlády soudí horní komora na základě žaloby dolní komory.

Řešení může být různé, ale pokud se nějaké nezavede, budou se škody, způsobené státu a občanům neschopností premiérů a ministrů, opakovat.

Za stavební debakl odpovídá pirát Bartoš, premiér Fiala ať platí

Když nastupoval Petr Fiala do funkce premiéra, přesvědčoval tehdejšího prezidenta republiky Miloše Zemana, aby jmenoval jim navržené členy vlády, když prezident některé považoval za neschopné a se jmenováním váhal, tím, že on jako premiér odpovídá za vládu a zajistí, aby ministerstva fungovala. Výsledkem jsou obrovské škody, způsobené nefunkčním novým stavebním řízením.

Nikdo nepochybuje, že jsou velké, jen se liší odhady od desítek do stovek miliard a stále nabíhají. Za to odpovídá neschopný ministr pro místní rozvoj pirát Ivan Bartoš, kterému se povedl pirátský kousek, ochudilikiiú stát. Tož piráti byli původně námořní lupiči a vrazi, nedivme se.

Společně a nerozdílně za toto odpovídá i předseda vlády Petr Fiala, který měl a mohl vědět již nejméně od jara 2024, že nové stavební řízení je naprosto nepřipravené a skončí hrůzným debaklem. Fiala se však ukázal v odvolání Bartoše, že dává přednost svým politickým zájmům před zájmem státu. Vyčkával s odvoláním až na krajské a senátní volby a provedl jej teprve, kdy se po volebním debaklu piráti stali politicky bezcennými.

Pokud nezměníme neodpovědnost ministrů na jejich majetkovou odpovědnost, nic se v tomto státě nezmění a budou nám nadále vládnout hlupáci, protože se budou možná bát přijmout funkci člena výboru spolku, kde by za svou hloupost museli platit, ale nebudou se bát přijmout funkci ministra ve vládě, protože tam se za neschopnost neplatí.

Odpovědnost voličská

Ovšem Fialu a Bartoše někdo volil. Jejich voliči by měli uznat, že volbou neschopných poškodili stát a ty občany, kteří tyto neschopné nevolili. Alespoň symbolicky svou spoluodpovědnost mohou vyjádřit tím, že budou-li Fiala a Bartoš odsouzeni k náhradě škody, přispějí jim na ni.

Článek byl převzat z Profilu Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jan Grulich byl položen dotaz

Dospělí si budou moci legálně koupit lehké drogy

Ale to přeci mohli vždy nebo myslíte, že třeba alkohol není droga? A proč jinak přistupovat k HHC ale i třeba THC?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 7 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oprávněné protesty zdravotníků – odvolat ministra Válka

9:15 Vích (SPD): Oprávněné protesty zdravotníků – odvolat ministra Válka

Problémy ve zdravotnictví se stále opakují, vláda Petra Fialy je ovšem řeší dost necitlivě. Už poněk…