Kozlová (Piráti): Jak pomoci přes léto školám?

26.06.2019 5:34 | Zprávy

Další školní rok je za námi a prázdniny jsou na spadnutí. Kdo by však měl ještě odpracovat nějaké domácí úkoly, je pan ministr školství Robert Plaga (ANO).

Kozlová (Piráti): Jak pomoci přes léto školám?
Foto: Lenkakozlova.cz
Popisek: Poslankyně Lenka Kozlová z Pirátské strany

Samozřejmostí jsou důstojné platy pro učitele, ke kterým se vláda stále nemá. Školství ale trápí i další věc: neúměrná a disproporční byrokracie. Naše poslankyně Lenka Kozlová zanalyzovala její příčiny a na jejich základě máme 3 jednoduché podněty pro ministerstvo školství.

Jak ulehčit práci ředitelů i učitelů?

Připravit jednotný informační systém či alespoň společné propojující rozhraní.

V tuto chvíli používají jednotlivé školy různé informační systémy, které navíc nejsou nijak napojeny na orgány státní správy a samosprávy. Školy tak musí pravidelně vykazovat informace, které mezi sebou nedokážou úřady efektivně sdílet.

Za tímto účelem ministerstvo zpracovává dotační titul a je jen odpovědností ministra, jestli bude úspěšně dokončen. Systém by měl být zprovozněn v roce 2021, přípravná fáze projektu končí 31.10. 2019.

Pokud se má školství vyvíjet, musí se otevřít. Je potřeba v anonymizované podobě zpřístupnit co nejvíce dat. Za dobrý start bychom považovali data CERMATu a České školní inspekce.

Tato data pak můžou pomoci nejen výzkumníkům z oboru i mimo něj, ale také výrazně snížit potřebu dalších průzkumů na školách.

Ministerstvo by mělo zlepšit svou komunikaci.

Personál škol se často ani nemá jak dozvědět o tom, že se mění pravidla a je třeba se jim přizpůsobit či se to dozví příliš pozdě. To platí i pro velké reformy. Ministerstvo by mělo jak zlepšit svou komunikaci, tak faktickou práci na změnách.

Všechny tyto věci jsou plně v kompetenci ministra, není třeba je řešit na vládě, nevyžadují zásadní rozpočtové změny a mají potenciál řádově zjednodušit a zlepšit život učitelů i studentů. 

Zdroj: Pirátské listy

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Musíme ochránit náš průmysl, naše firmy

18:12 Premiér Fiala: Musíme ochránit náš průmysl, naše firmy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k průmyslu a Green Dealu.