Kubis (ANO): Se starosty jsme se dohodli na výzvě panu ministrovi

20.06.2024 20:07 | Tisková zpráva

Starostové obcí v Karlovarském kraji vyzývají ministra vnitra, aby řešil personální podstav u Policie ČR.

Kubis (ANO): Se starosty jsme se dohodli na výzvě panu ministrovi
Foto: Facebook
Popisek: Petr Kubis

Aktuální situace v Karlovarském kraji ohledně nedostatku policistů dosáhla kritického bodu. Tabulkový stav policistů je stanoven na 1402 příslušníků, avšak z tohoto plánovaného počtu chybí již přes 250 policistů. Nejhorší situace je v okrese Cheb, kde je podstav kolem 98 policistů, následuje okres Sokolov, kde chybí 61 policistů, a v okrese Karlovy Vary chybí 50 policistů.

Tento závažný nedostatek policistů se již projevuje v reálném výkonu služby, zejména v menších obcích regionu. Vedení Policie ČR v Karlovarském kraji se snaží situaci řešit všemi možnými prostředky, avšak doposud se nepodařilo dosáhnout potřebného zlepšení.

Navíc dochází k odchodu zkušených policistů, kteří z ekonomických důvodů hledají zaměstnání v sousedním Německu nebo v průmyslových zónách, kde mohou získat vyšší mzdu než u policie. Stále častěji se stává, že ani dosažení výsluhové příspěvku není dostatečnou motivací pro setrvání u bezpečnostního sboru, protože současné platy nepokrývají běžné životní náklady.

V reakci na tuto situaci jsou některá města a obce nuceny zřizovat městské a obecní policie, aby alespoň částečně nahradily personální podstav Policie ČR. Finance na provoz těchto organizací však jdou z rozpočtů měst a obcí, které by tyto prostředky mohly využít například na investice do rozvoje. Tento krok je obzvláště citelný pro menší obce s omezeným rozpočtem. Navíc se nejedná o systémové řešení vzhledem k omezeným kompetencím a možnostem obecních a městských policií.

Kvůli personální krizi u státní policie už museli letos zřídit vlastní městskou policii například v Kraslicích nebo v Lokti. „V současné době máme čtyři strážníky. Do budoucna počítáme ještě s pátým. Na provoz městské policie máme v rozpočtu vyčleněno pět milionů korun,“ uvedl starosta Kraslic Jan Šimek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

8:09 Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

Aby obrana naší země fungovala tak, jak má, generál Karel Řehka a ministryně obrany Jana Černochová …