Lachnit (ANO): Všechno, co řeknete před svatbou, může být po svatbě použito proti Vám

23.07.2024 8:19 | Monitoring

Zase jednou jsem v sobotu oddával. Asi jsem to neměl dělat, od té doby mám strach. Vedoucí matrikářek a jeho zástupce mně vysvětlili, že při sňatku jako oddávající vykonávám tzv. přenesenou působnost (státní správu). Byli v Brně na školení a tam se to dozvěděli. No vůbec mě tím nepotěšili.

Lachnit (ANO): Všechno, co řeknete před svatbou, může být po svatbě použito proti Vám
Foto: Vít Hassan
Popisek: Petr Lachnit

Najednou jsem se stal úřední oddávající osobou, státním orgánem. Někdy je lepší nic moc nevědět a úřední osobou nebýt. Konec snění, konec obdivu k matrikovým úřednicím, konec platonické lásky. Jsem úřední osoba a mohu se tudíž dopustit i trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby; ať z nedbalosti, nebo dokonce úmyslně. Láska k matričním hodnotám mě přešla. Oddávat je totiž vážná věc, skoro soud, a žádná, vůbec žádná legrace, jinak člověku oddávajícímu hrozí až pět let vězení.

Myslet se má jenom na sňatek, snoubence, předpisy, projev a povinné formule. Co kdybych řekl: „Oba snoubenci splnili všechny podmínky, které vyžaduje právní řád České republiky pro vznik manželství“, a myslel přitom třeba na lásku k houbám? Je ten můj výrok myšlen vážně, soustředěně a upřímně? Když ne, může to asi být celé neplatné, a ani láska k houbám mě nezachrání. Snad by to mohla být polehčující okolnost. Třeba by to soud zohlednil a jako dosud netrestanému by mi dal podmínku a zákaz oddávání.

Oddávající zastupitel je tedy vinou zastupitelské (ne)povinnosti oddávat jednou nohou v průšvihu. Taky kvůli tomu někteří kolegové zastupitelé tu složitou situaci řeší odborným poradcem. Ani se jim nedivím.

Oddávání jako výkon státní správy, oddávající jako úřední osoba. Má úřední osoba právo na lásku? Myslím, že ne. Někdy jsem si říkal, k čemu je ten celibát u kněží. Teď jsem to pochopil, chrání kněze při oddávaní před možným trestem. Mám já jako úřední oddávající osoba právo snít, nebo je to problém? Když oddávám, asi nikoliv.

Když už je tedy to oddávání úřední úkon, nemohli by být snoubenci u soudu odsuzováni k manželství? I s možností odvolání a dovolání po řádném řízení? Alespoň by si na prostředí soudu zvykli a při rozvodu by již trémou z prostředí netrpěli. Soudní rozhodování o uzavření manželství by mě zbavilo strachu a nervozity, kterou od inkriminované soboty trpím.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Pan ministr Stanjura? Už mi to připadá jako duševní porucha

22:28 Schillerová (ANO): Pan ministr Stanjura? Už mi to připadá jako duševní porucha

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu státního rozpočtu.