Laudát (KAN): Francie – nebylo otázkou jestli, ale kdy

18.06.2024 15:14 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vyhlášení předčasných voleb ve Francii

Laudát (KAN): Francie – nebylo otázkou jestli, ale kdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Po fiasku ve volbách do Evropského parlamentu prezident Macron nečekaně sáhl k riskantnímu kroku, vyhlášení předčasných voleb. Chronické rozpočtové a ekonomické problémy přesocializovaného státu hrozí přerůst v akutní krizi s těžkými důsledky nejen pro Francii, ale i celou EU.

Agentura Standard & Poor’s skokově snížila aktuální rating z AA na AA- (poprvé v historii). To souvisí s její predikcí, že do roku 2027 vzroste veřejný dluh na 112 procent hrubého domácího produktu. Za připomínku stojí, že aktuálně druhá největší ekonomika EU by tím hrubě nesplňovala Maastrichtská kritéria pro přijetí eura (nejvýše 60 procent HDP). Stejně tak bude mít Francie problém i s deficitním kritériem pod tři procenta ročně. Macron tedy k rozpočtové udržitelné střídmosti Francii nepřivedl.

Volební úspěch euroskeptických a populistických stran skokově připravil Francii po necelých dvou letech o prvenství největší burzy ve státech EU. Za týden se z pařížské burzy „vypařilo“ 258 miliard euro. Francouzské akcie měly v pondělí hodnotu 3,13 biliónu euro, kdežto londýnská burza 3,18 biliónu euro. Přitom ještě krátce před volbami byly ceny klíčových akcií na rekordních částkách, po volbách okamžitě zavládla velká nejistota. Naopak londýnská burza je aktuálně považována za stabilní. Britský index FTSE 100 je na rekordní úrovni.

Ekonomové a bankéři mají noční můry z vítězství Marine Le Pen v předčasných volbách a bez šancí nejsou ani levičáci z protipólu politického spektra, kde dotírá „Nepodrobená Francie“ a tamní spolek Zelených.

Během hodin ztratily více než deset procent hodnoty akcie mnoha významných firem i státních dluhopisů. Investoři se dokonce obávají znárodňování či spirály zadlužování, protože levičáci chtějí zrušit schválenou penzijní reformu, snížit věk odchodu do důchodu a důchody navyšovat (neslyšeli jste něco podobného z Česka?).

Několik generací francouzských politiků se „zasloužilo“ o současnou krizi země. Jejich populismus vygradoval parametry sociálního státu, který střední třída není schopná ufinancovat. Naivita, se kterou vlády otevíraly po desítky let svoji zemi pro migranty ze zemí s jinými kulturními návyky a praktikami, přeregulovaný stát, danění majetku a další diletantismus namíchaly výbušný koktejl. Tak dlouho připravované olympijské hry asi budou probíhat v atmosféře nejistoty a strachu nejen z terorismu, ale i budoucnosti. Stále však zbývá naděje, že Francouzi zvolí menší zlo, protože ideál na obzoru aktuálně neexistuje.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Odvolání Ivana Bartoše je chucpe

23:08 Davis (Zelení): Odvolání Ivana Bartoše je chucpe

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na odvolání vicepremiéra Bartoše