Laudát (KAN): O nás bez nás?

15.09.2024 20:03 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k souboru statí Mnichovské memento Okupace Kolonizace

Laudát (KAN): O nás bez nás?
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Trochu opožděně jsem se na Vzpomínce na BIIb 11. července 2024 dostal k tištěnému souboru statí "Mnichovské memento Okupace Kolonizace", vydanému Památníkem ticha 2023/2024. V něm se renomovaní publicisté, historikové i osobnosti vyjadřují nejen k mnichovské zradě, ale i k roli tehdejšího prezidenta Edvarda Beneše. Ta je dost odlišná od toho, co nám vtloukali komunisté do hlavy celá desetiletí.

Mnichovem se dodnes trápíme, nejen tím, že jsme nebojovali, ale i tím, "že jsme se na té zradě osobou prezidenta republiky tak nějak podíleli, že jsme se, abych tak řekl, nechali zradit" (citát z vystoupení Petra Pitharta).

"Dost dlouho se u nás ví, že 30. září v Mnichově před pětaosmdesáti lety už bylo o nás rozhodnuto. Devět dní už bylo rozhodnuto, ačkoli to vědělo jen pár lidí na planetě. Dodnes tu přitom panuje mýtus zrady Západu a nás jako obětí... Beneš totiž písemně v naprostém utajení nabídl velké kusy našeho území Hitlerovi už 14. září 1938 prostřednictvím Daladiera a Chamberlaina. 21. září Hodžova vláda přijala Benešem objednané francouzsko-britské ultimátum."

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Poté vláda rezignovala. Čest v této vládě si zachovali pouze lidovci Šrámek a Dostálek a František Ježek za Národní sjednocení, kteří hlasovali proti. Tomuto scénáři vychází vstříc i první věta mnichovské dohody: "Německo, Francie a Spojené království se zřetelem k dohodě, jíž bylo ve věci odstoupení sudetoněmeckého území v zásadě již dosaženo...."

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7677 lidí

Jan Patočka ex post viděl situaci jasně: "Mnoho šancí tu koncem září 1938 vidět nebylo. Ale právě v takových situacích bytostného otřesení mohou, či mají lidé činit rozhodnutí, kterými zakládají na sebevědomou budoucnost."

Do tohoto scénáře zapadá i vystoupení Lídy Rakušanové: "...představme si, že by oné noci z 29. na 30. září 1938 neseděl ve vedlejším pokoji mnichovské Fuhrerbau, kde Chamberlain, Daladier, Mussolini s Hitlerem dojednávali odstoupení českého pohraničí, Edvard Beneš, ale někdo, jako Volodymyr Zelenskyj..." Jenže oné noci ve vedlejším pokoji neseděl statečný vůdce, ale Benešův poddajný úředník.

A nyní střih: Lex Beneš = zákon o zásluhách Edvarda Beneše. "Edvard Beneš se zasloužil o stát." Tato věta vyšla ve sbírce zákonů 14. května 2004. Tomu předcházel návrh jedné komunistky a dvou poslanců ČSSD, přijetí zákona hlasy komunistů a socialistů, zamítnutí zákona v Senátu, přehlasování senátu Sněmovnou a mlčení prezidenta Klause, který zákon nepodepsal, ale také nevetoval. Tak začala platit další česká historická pohádka, která neodpovídá skutečnosti.

Všem doporučuji si tiskovinu Památníku ticha sehnat a přečíst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Mezinárodní konference Hrozby a rizika pro bezpečnost EU v kontextu Ukrajiny.

16:04 Vítová (ANS): Mezinárodní konference Hrozby a rizika pro bezpečnost EU v kontextu Ukrajiny.

Jako předsedkyně Českého mírového fóra zastupuji Českou republiku.