Leisztner (ANO): Enormní inflace a razantní nárůst rozpočtových příjmů státu

15.09.2022 9:32

Enormní inflace generuje vysoké příjmy státního rozpočtu, souběžně pomalost v zastropování a v regulaci akceleruje v ČR stále vyšší inflaci.

Leisztner (ANO): Enormní inflace a razantní nárůst rozpočtových příjmů státu
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Enormní inflace a nárůst příjmů státu

Enormní inflace generuje stále vyšší státní příjmy, souběžně pomalost v zastropování a v regulaci akceleruje v ČR stále vyšší inflaci. 

Stát na daňových příjmech do konce srpna oproti rozpočtového plánu vybral 77 miliard Kč navíc.   K tomu již nyní můžeme odhadnout nárůst čistého zisku majoritní státní společnosti ČEZ na 58 miliard Kč ke konci října.

Předpokládejme, že termín 1. leden nebude akceptován Sněmovnou a Senátem a podaří přesvědčit vládu o okamžité nutnosti zastropovat. V případě, že nejpozději k 1.11 skutečně dojde k zastropování ceny elektřiny dle Zákonu o cenách, kde cena bude dle tržních principů stanovena na základě skutečných nákladů a přiměřeného zisku, by strop ceny pro elektřinu by měl být výrazně nižší.  Strop na plyn by měla mít také nižší hladinu, a to 2Kč vč. DPH. V EU se již nyní uvažuje o hladině nižších maximálních cen než je vládou pro ČR prezentována.

Občané a firmy do konce října přispějí prostřednictvím vysokých cen a inflace přibližně k 148 miliardám navíc oproti plánovanému rozpočtu.

Zavedení windfall taxu se nyní zvažuje pro rok 2023.  V tomto případě by bylo prospěšné vynechat výsledky roku 2022 z průměru a taxativní sazbu navýšit na 60%. Po zavedení všech opatření v ČR a v EU v roce 2023 dle předpokladu ceny se vrátí k relativnímu normálu a příjmy z daného zákona budou výrazně nižší.

Je na Parlamentu a Senátu přesvědčit vládu o okamžité nutnosti zastropování, -dle možnosti již od 1.10.2022. Již včera bylo pozdě!

Je nutné hledat možnosti uplatnění windfall taxu již na rok 2022 zpětně a přesvědčit vládu o omezení platnosti na 1 rok – na rok 2022.

Pokud bych byla zvolena do Senátu, navrhnu zavedení mimořádné daně na energetické firmy, banky a další obor na rok 2022, okamžité snížení sazby DPH na základní potraviny (sazby jsou nyní téměř nejvyšší v EU) vč. cenových limitů, zavedení pevného cenového stropu na energie co nejdříve – dle možnosti zpětně již od 1.10.2022. Je nutné také avizované limity ceny energií snížit - 4Kč vč. DPH za elektřinu a 2Kč vč. DPH za plyn.

Převzato z profilu političky.

Ing. Helena Leisztner

  • ANO 2011
  • Kandidátka do Senátu v roce 2022 v obvodě č.22 - Praha 10
  • mimo zastupitelskou funkci

Článek byl převzat z Profilu Ing. Helena Leisztner

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…