Lipavský (Piráti): Za Spojené státy se tehdy postavily všechny členské země NATO

11.09.2021 20:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k výročí 11. září.

Lipavský (Piráti): Za Spojené státy se tehdy postavily všechny členské země NATO
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Slovo terorismus se po 11. září 2001 stalo na dlouhou dobu každodenní součástí našich životů. Útok na Světové obchodní centrum v New Yorku a sídlo amerického ministerstva obrany Pentagon byl útokem nejen na USA, ale i na celé NATO. Poprvé (a zatím naštěstí naposled) byl aktivován článek 5 Severoatlantické smlouvy, který říká, že “ozbrojený útok proti jedné nebo více smluvních stran v Evropě nebo Severní Americe bude považován za útok proti všem”. Za Spojené státy se tehdy postavily všechny členské země NATO, a to včetně České republiky.

Alianční letouny po sedm měsíců hlídaly americký vzdušný prostor v rámci operace Eagle Assist, námořní operace Active Endeavour zas měla za cíl bránit teroristům v jejich aktivitách ve východním Středomoří. Nejznámější je ale pochopitelně nasazení NATO v Afghánistánu.

Do boje proti terorismu se výrazně zapojili i čeští vojáci. Hned jako první byla vyslána naše 6. polní nemocnice do Kábulu. Naši vojáci mezi lety 2006 a 2007 řídili letový provoz na kábulském letišti, velký respekt si během krátké chvíle vydobyli také naši zdravotníci, chemici i vojenská policie. Do obnovy Afghánistánu se zapojili i civilní experti - ti měli za úkol vybudovat a řídit vlastní provinční rekonstrukční tým. Později naši lidé cvičili příslušníky vzdušných sil, pěší jednotky i policisty.

Všem mužům a ženám, kteří se do boje proti terorismu zapojili, patří obrovský respekt a dík. Někteří z našich lidí za své nasazení zaplatili cenu nejvyšší - v Afghánistánu přišlo o život celkem 14 našich vojáků.

Dnešní den proto věnujme vedle obětí útoků z 11. září i jejich vzpomínce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Volby – voliči vytrestali asociální vládu

21:38 Vích (SPD): Volby – voliči vytrestali asociální vládu

Výsledek krajských voleb až překvapivě odráží odvahu českých občanů ke změně. A nechtějí už další zm…