Luzar (KSČM): Putin a Biden vyřešili karibskou krizi v Evropě, ale… zápalná šňůra již hoří

10.12.2021 4:33 | Komentář

Uplynul den a analytici se nadále ptají, co se odehrálo během uzavřeného videohovoru Putina a Bidena, který trval dvě hodiny a pět minut? Velká politická hra nebo pokus o vyřešení karibské krize v Evropě v roce 2021?

Luzar (KSČM): Putin a Biden vyřešili karibskou krizi v Evropě, ale… zápalná šňůra již hoří
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Poslanec Leo Luzar (KSČM)

Komentáře stran k charakteru a tónu jednání se různí. Kreml označil rozhovor obou prezidentů za upřímný a věcný. Bílý dům zase ústy poradce pro národní bezpečnost Jakea Sullivana tvrdí, že se nejednalo o tradiční výměnu projevů, ale o skutečnou diskusi.  Témata jsou známá – rusko-americké vztahy, hromadění vojáků na ukrajinské hranici, minské dohody, sankce... Jedna věc ale zůstává nejasná – může nyní Evropa dýchat volněji? O svůj pohled na věc se se Sputnikem podělil místopředseda KSČM Leo Luzar:

Stojíme na prahu nové studené války, NATO utahuje smyčku kolem Ruska a mnozí malí politici ještě menších členských států vyhrožují ozbrojeným konfliktem. Hledají se záminky, porušují dohody a nepsaná pravidla se stávají minulostí. Jde to tak daleko, že prezident Biden hovoří o tvrdé odvetě za útok Ruska na Ukrajinu, to ale prezident Putin popírá, a naopak hovoří o zárukách vedoucích k nerozšiřování NATO u hranic Ruska. Prý, má každý stát právo vybrat si s kým chce zbrojit a na koho chce střílet, říkají komentátoři okolo NATO. Jako by všichni zapomněli na karibskou krizi 1962, kdy si Kuba vybrala Sovětský svaz a chtěla rakety u břehů USA. To se Američanům taky moc nelíbilo.

Každé médium takzvaného svobodného světa se nyní předhání v hledání všeho špatného na předem označeném nepříteli. Kdy naposledy jste četli nebo viděli něco pozitivního na určeném nepříteli? Odpovězte si sami. Ale určitě se dočtete, že v obci na periferii Ruska nějaký Ivan v opilosti rozmlátil obchod, když mu došla vodka. Prostě cílená mediální válka ukázat nepřítele jako zemi upíra, necivilizovaný, bledý, poďobaný, krutý a bezohledný kód země vedoucí k válce. Rusové prý shromažďují armádu u svých hranic, ale američtí vojáci na Ukrajině jsou úplní mírotvůrci. Je třeba vyhrožovat ekonomickou blokádou a zrušením elektronických bankovních obchodu SWIFT, ale spíše to budou další dodávky amerických zbraní na Ukrajinu. Tím tuto oligarchy souženou zemi tak zadluží, že po generace bude splácet, ale hlavně bude na obojku svého pána. Tímto mocným pánem jsou pouze a jedině americké zájmy. To je hybridní válka v praxi, která je na pozadí této jistě důležité on-line schůzky. Zápalná šňůra ale bohužel již hoří a minimálně Ukrajina urputně rozdmýchává plamének, aby nezhasnul.

V této situaci je na těch, kteří mají červené tlačítko schopné vymazat stokrát všechen život na zemi, aby nezapomněli, že i jiné státy mají své A bomby. Je třeba hledat řešení vedoucí k jadernému odzbrojení v oblastech latentních i horkých konfliktů. Proto je i důležité, aby pánové Biden a Putin našli společnou řeč i v oblasti jaderných programů zemí Blízkého východu. Konkrétní dopady těchto rozhovorů poznáme později, co však můžeme s jistotou říci je, že ještě nejsme za vrcholem eskalace napětí ve světě a spíše jsme na začátku cesty hledání společných zájmů velmocí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Státní rozpočet na příští rok jsem nepodpořil

16:02 Ministr Bartoš: Státní rozpočet na příští rok jsem nepodpořil

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k státnímu rozpočtu pro rok 2025