Maláčová (SOCDEM): Česká minimální mzda je teď o cca 6 tisíc nižší než polská

09.08.2024 8:02 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k minimální mzdě.

Maláčová (SOCDEM): Česká minimální mzda je teď o cca 6 tisíc nižší než polská
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jana Maláčová ve volebním štábu ČSSD

Proč pořád mluvím o minimální mzdě?

Ministr Jurečka se chlubí jejím zvýšením, ale i jeho podřízení moc dobře vědí, že tzv. „minimálka“ během jeho úřadování reálně POKLESLA. Dokazuje to analýza Jurečkova vlastního výzkumáku, která konstatuje, že:

  1. Čistá „minimálka“, která byla v roce 2023 zhruba 15 tisíc korun a letos je cca 16 tisíc, jen stěží pokryla základní životní potřeby a na nájem ve větších městech NESTAČILA VŮBEC.
  2. Podíl minimální mzdy na průměrné mzdě v roce 2023 poklesl na 40,1 %, přičemž v okolních zemích platí, že by minimální mzda měla dosahovat alespoň 50 % průměrné mzdy.
  3. Ministerští výzkumníci potvrdili, že minimální mzda je v ČR nepřiměřeně NÍZKÁ a NEPLNÍ svou ochrannou funkci a ani NEZAJIŠŤUJE důstojné životní podmínky.

Bohužel, ani příští rok nebude vše zalité sluncem, jak se nám snaží tvrdit pan ministr. Česká „minimálka“ je teď o cca 6 tisíc nižší než polská, takže NELZE přidávat jen drobné. Ministr Jurečka sice „vede“ ministerstvo PRÁCE, ale stále nepochopil, jaká je jeho role, ani jaký je smysl minimální mzdy. Pokud ani po třech letech nechápe, že minimální mzda je jedním z hlavních nástrojů vlády k zvyšování výplaty PRACUJÍCÍCH v republice, tak na tom místě prostě nemá co dělat! Neplní svou roli a své „sociální cítění“ nejspíš jen předstírá. Možná i před sebou samým...

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: Zemědělci, pokud potřebujete urgentní pomoc, kontaktujte SZIF

19:14 Ministr Výborný: Zemědělci, pokud potřebujete urgentní pomoc, kontaktujte SZIF

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) vyzývá zemědělce, které zasáhly povodně, aby se o pomoc …