Mašek (ANO): Tady se připravuje občanství až do čtvrté generace

21.06.2024 23:08 | Zprávy

Projev na 107. schůzi Poslanecké sněmovny 21. června 2024 ke korespondenční volbě

Mašek (ANO): Tady se připravuje občanství až do čtvrté generace
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jiří Mašek (ANO)

Děkuji za slovo. Budu velice rychlý, já jenom navážu na předchozí diskusi na kolegyni Janu Vildumetzovou a na kolegu Bělobrádka. Tam k tomu občanství, pokud to bude tak, jako je to dosud, ten pohled, tak asi by nebyl problém.

Nicméně tady se podle připraveného zákona o občanství připravuje něco jiného, a to je to občanství až do té čtvrté generace. Takže jde o to, aby v souvislosti s možností volit nevznikli masově nějací novoobčané. Takže pokud to občanství bude tak jako doposud, asi s tím nikdo nebude mít problém. A to je jedna věc.

A druhá věc je k těm preferenčním hlasům do čtyř krajů. Já jsem měl připravený pozměňovací návrh, myslím, jsme ho zmiňovali na jedné z těch pracovních skupin, které jsme se účastnili, a to byl, aby byly ty hlasy přepočítány podle počtu oprávněných voličů do všech krajů. Tam mně bylo argumentováno tím, že to nelze, že by nebylo možné využít preferenčních hlasů. A co do těch čtyř krajů? Tam bude možné využít preferenčních hlasů pro lidi z ostatních deseti krajů, kteří vůbec neznají to personální zastoupení v těch krajích. Takže to je další věc.

Ale prostě rozhodli jste to tak, chcete to tak, tak jenom poukazuju na to, že tam je určitá nesmyslnost i v tomhle tom, s těmi preferenčními hlasy. A jinak k té diskusi bude těch připomínek samozřejmě víc, já budu reagovat tady na probíhající diskusi a samozřejmě těch příspěvků k tomu mám ještě více.

Děkuju.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

8:09 Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

Aby obrana naší země fungovala tak, jak má, generál Karel Řehka a ministryně obrany Jana Černochová …