Mašek (ANO): Ve Švédsku devět let kvalitního života ve zdraví a u nás špatného života v nemoci

29.05.2024 12:05 | Zprávy

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 29. května 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění.

Mašek (ANO): Ve Švédsku devět let kvalitního života ve zdraví a u nás špatného života v nemoci
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jiří Mašek (ANO)

Vážená paní předsedající, vážení ministři, kolegyně, kolegové, já bych rád navázal na včerejší diskusi o době vyplácení důchodů, a to jsme tady hovořili o těch 21,5 roce vyplácení důchodu. Přitom dnešní skutečnost je vzhledem k dožití u mužů 76 let, je to vyplácení 11 roků. U žen, které se dožívají 82 let, tak je to 17 roků v průměru. Takže tady jsme chtěli to vysvětlení po panu ministrovi.

Chtěl bych říct, že to, že se muži dožívají v České republice 76 let, ale ve zdraví jenom 61 let, znamená, že posledních 15 let žijí se závažnější nemocí. Ženy potom se dožívají 82 a zdravé jsou do 62, čili zase žijí 20 let s nemocí. S tímhle nic neděláme, nedaří se to a upozorňuje na to i Ministerstvo zdravotnictví, které v tomto dalo námitku k posunování odchodu věku do důchodu.

Chtěl bych tady argumentovat jednou studií, kdy se porovnávaly od šedesátých let zhruba do roku 2010 parametry mezi Českou republikou a Švédskem. Obě země se posunuly v době dožití o devět let. Rozdíl byl ale v tom zásadním, že ti Švédové o devět let kvalitního života ve zdraví a u nás špatného života v nemoci. Takže to jsou parametry, které jsou důležité pro to, abychom ty věci zvažovali a neposunovali věk odchodu do důchodu.

Mimochodem, pokud, pane ministře, nevysvětlíte těch 21,5 roku slibu vyplácení důchodu - vím, že v tom bude nějaká obezlička, že nám to teď budete vysvětlovat. Prostě dnes je ta realita 11 let pro muže a 17 let pro ženy. Takže za to vaše vysvětlení bych chtěl poděkovat, případně ještě zareaguji.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Jitka Seitlová byl položen dotaz

Korespondenční volba

Paní Seitlová, to myslíte vážně, že je v pořádku, aby čeští občané žijící v zahraničí ,mohli volit korespondenčně, pak si to rozmyslet a jít volit na ambasádu nebo ve volební místnosti v ČR. A taky nechápu. jaké mají, dle Vašich slov, nevýhody oproti nám pobývajícím trvale České republice. Vždyť t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: Větší preferenci získají i malé a rodinné podniky

16:02 Ministr Výborný: Větší preferenci získají i malé a rodinné podniky

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) schválil pravidla pro udělování dotací na rozvoj venkova…