Mašek (ANO): Ve Švédsku devět let kvalitního života ve zdraví a u nás špatného života v nemoci

29.05.2024 12:05 | Zprávy

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 29. května 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění.

Mašek (ANO): Ve Švédsku devět let kvalitního života ve zdraví a u nás špatného života v nemoci
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jiří Mašek (ANO)

Vážená paní předsedající, vážení ministři, kolegyně, kolegové, já bych rád navázal na včerejší diskusi o době vyplácení důchodů, a to jsme tady hovořili o těch 21,5 roce vyplácení důchodu. Přitom dnešní skutečnost je vzhledem k dožití u mužů 76 let, je to vyplácení 11 roků. U žen, které se dožívají 82 let, tak je to 17 roků v průměru. Takže tady jsme chtěli to vysvětlení po panu ministrovi.

Chtěl bych říct, že to, že se muži dožívají v České republice 76 let, ale ve zdraví jenom 61 let, znamená, že posledních 15 let žijí se závažnější nemocí. Ženy potom se dožívají 82 a zdravé jsou do 62, čili zase žijí 20 let s nemocí. S tímhle nic neděláme, nedaří se to a upozorňuje na to i Ministerstvo zdravotnictví, které v tomto dalo námitku k posunování odchodu věku do důchodu.

Chtěl bych tady argumentovat jednou studií, kdy se porovnávaly od šedesátých let zhruba do roku 2010 parametry mezi Českou republikou a Švédskem. Obě země se posunuly v době dožití o devět let. Rozdíl byl ale v tom zásadním, že ti Švédové o devět let kvalitního života ve zdraví a u nás špatného života v nemoci. Takže to jsou parametry, které jsou důležité pro to, abychom ty věci zvažovali a neposunovali věk odchodu do důchodu.

Mimochodem, pokud, pane ministře, nevysvětlíte těch 21,5 roku slibu vyplácení důchodu - vím, že v tom bude nějaká obezlička, že nám to teď budete vysvětlovat. Prostě dnes je ta realita 11 let pro muže a 17 let pro ženy. Takže za to vaše vysvětlení bych chtěl poděkovat, případně ještě zareaguji.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Soukromý sektor jen zírá

12:12 Kalousek (TOP 09): Soukromý sektor jen zírá

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zvyšování platů státních zaměstnanců