Ministr Bartoš: Chyba byla na straně dodavatele

12.09.2024 13:09 | Monitoring

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 12. září 2024 – odpověď na interpelaci poslance Kolovratníka k odcházení osobních dat z České republiky

Ministr Bartoš: Chyba byla na straně dodavatele
Foto: ČT24
Popisek: Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš v pořadu Interview ČT24

Já děkuji tady za tu otázku. Ta důvěryhodnost té aplikace a anonymita je naprosto zásadní a byl to i zásadní požadavek na koncept a využívání té aplikace, tudíž že aplikace nemá nikam žádná data odesílat o jejich používání. Žádné osoby v žádné fázi nesmí mít přístup k tomu, kdo a kdy se eDoklady prokazoval. Tak znělo zadání celého řešení. Ostatně celý princip eDokladu má být postaven na tom, že při té interakci nemá a je tak postaven, nemá vznikat žádná digitální stopa, kdy a kde uživatel je použil.

Výjimkou je samozřejmě situace, kdy ten ověřovatel ztotožňuje ve svém systému toho, kdo tu totožnost prokazuje, například na tom úřadu nebo nově i v bance, myslím, že nově používá eDoklady také Vodafone. To je prostě ekvivalent toho, jako že někde ukážete občanku a tam se tedy vyplní na té poště nebo na tom úřadě tedy nějaký formulář, že jste tam byl, že jste nějakou věc udělal.

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7064 lidí

Digitální informační agentura 30. července vydávala novou verzi eDokladů a kde se opravilo odesílání takzvaných diagnostických dat, tam provedl mimořádný audit zabezpečení aplikace, která by měla potvrdit, že se již takto nedělo. Ta funkcionalita nebyla objednána, byla to věc, která měla pomoci odchytávat baggy při použití té jednotlivé aplikace. Tu, jak jsem byl já informován a já jsem ostatně k tomu vystupoval i v médiích, byla to chyba na straně dodavatele, kdy ta technická data pro fungování systému, které měly pomáhat odstraňovat chyby v té aplikaci, odesílala další, naštěstí anonymizovaná data nad rámec toho objednaného řešení.

Řešitel si tuto část nezkontroloval, za chybu se omluvil a věc uvedl do pořádku. Jinak ta data byla, nebo ta analytická data byla odesílána skrze cloudové servery do služby Centry,(?) na kterou se spoléhají třeba Microsoft, Disney(?) Lack,(?) Sonos, Reddit a další.

Ty servery se nacházely v Německu, zabezpečený šifrování pomocí SSL. Data nikdy neopustila Evropskou unii a služba Centry veškeré osobní či potenciálně citlivé informace anonymizuje. Jak již jsem řekl, nebyla to objednaná funkcionalita, dodavatel si neohlídal vlastně míru těch dat, která by měla v danou chvíli řešit ty jednotlivé případné chyby selhání toho systému.

Ta náprava byla zjednána a já jsem požádal Digitální informační agenturu, aby po auditu bezpečnosti celé aplikace zároveň zveřejňovala i ten zdrojový kód aplikace k tomu, aby si každý mohl ověřit, podobně jako jsme, jako to třeba bylo i s jinými systémy historicky, když byla debata o EET, že ta aplikace bude podrobena i kontrole odborné veřejnosti.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když data posílají do kloudu k Němcům, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegusta , 12.09.2024 13:27:21
tak to chyba není, alespoň ne podle Dreda.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Povedlo se! Vyjednali jsme silné ekonomické portfolio v Evropské komisi

22:28 Ministr Jurečka: Povedlo se! Vyjednali jsme silné ekonomické portfolio v Evropské komisi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k k nominaci Jozefa Síkely na post eurokomisaře pro m…