Ministr Bartoš: Kurzy pro všechny, kdo chtějí držet krok s digitálním světem

01.09.2024 12:06 | Monitoring

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš se zúčastnil konference GLOBSEC, kde vystoupil v panelu The EU Digital Agenda: A Strategic Vision for the Future. Panel se zaměřil na klíčové otázky, týkající se digitálních dovedností, konkurenceschopného digitálního trhu, bezpečnosti v kontextu nových technologií a online bezpečnosti v souvislosti s umělou inteligencí. Již 19. ročník konference, který se koná od 30. srpna do 1. září, se poprvé koná v Praze místo Bratislavy.

Ministr Bartoš: Kurzy pro všechny, kdo chtějí držet krok s digitálním světem
Foto: ČT24
Popisek: Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš v pořadu Interview ČT24

„Naší hlavní prioritou je zajistit, aby digitální transformace přinesla prospěch všem občanům. Je nezbytné, abychom investovali do digitálních dovedností, podporovali konkurenceschopnost našich firem a efektivně čelili novým bezpečnostním výzvám. Na dnešní konferenci máme jedinečnou příležitost sdílet tuto naši vizi a hledat spolupráci při jejím řešení,“ uvedl vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš.

Jedním z témat panelu bylo posilování digitálních dovedností, čemuž se bude věnovat i třetí ročník celostátní akce Týden pro Digitální Česko. Letošní ročník odstartuje 18. listopadu a zaměří se zejména na digitální dovednosti potřebné pro budoucnost práce, online bezpečnost dětí a také na snadno přístupné kurzy eGovernmentu.

„Ve spolupráci s knihovnami jsme nedávno spustili vzdělávací kurzy online, zaměřené právě na posilování digitálních dovedností lidí po celé republice. Tyto kurzy jsou dostupné všem, kteří mají zájem držet krok s rychle se vyvíjejícím digitálním světem,“ dodal Bartoš.

Diskuze se zabývala také bezpečnostními výzvami, které vyplývají z rozvoje nových technologií, online bezpečnosti a obsahu generovaného umělou inteligencí. Tomu se věnuje i evropský AI Akt, který vstoupil v platnost 1. srpna. Záměrem nařízení je kromě ochrany obyvatel také podpora inovací. Akt o umělé inteligenci rovněž zavazuje členské státy k vytvoření tzv. sandboxů, které společnostem umožní testovat nové aplikace umělé inteligence v kontrolovaném prostředí.

Na 19. ročníku GLOBSEC letos vystoupila například předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen, zúčastní se jí několik premiérů a prezidentů a přibližně dvacítka ministrů obrany a zahraničí z Evropy, Blízkého východu či jihovýchodní Asie.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

JUDr. Jiří Pospíšil byl položen dotaz

kampaň

Myslíte, že je správné, aby si politici hráli na soudce a říkali, kdo smí kde inzerovat? Já chápu, že jde asi o prostory, které patří městu, a je fakt, že svým majetkem si každý může asi nakládat jak chce, ale myslíte, že je to pak férový volební boj, a taky, že se vám tento krok nemůže vymstít? Sou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

lempl chce zavádět kurzy pro chápání digitálního světa,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseasspan , 01.09.2024 15:50:08
dopadne to špatně. To je lepší jak Televarieté, ... když digitální analfabet chce učit ostatní o digitalizaci.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Česko má problém. A nejen dnes a zítra

22:01 Davis (Zelení): Česko má problém. A nejen dnes a zítra

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany ke změně klimatu