Ministr Baxa zahájil oficiální návštěvu Polska

01.08.2024 17:17 | Monitoring

Třídenní pracovní návštěvu Polské republiky zahájil ministr Baxa ve středu 31. července ve Varšavě, kde se setkal s polskou ministryní kultury a národního dědictví Hannou Wróblewskou. Společně projednali nejen bohaté bilaterální kulturní vztahy, ale i aktivity, směřující k záchraně kulturního dědictví na Ukrajině.

Ministr Baxa zahájil oficiální návštěvu Polska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Martin Baxa

Ministryně Wróblewská, která nastoupila do funkce letos v květnu, ocenila zejména propojení v česko-polském příhraničním regionu.

Tématem setkání bylo rovněž společné úsilí o nadnárodní sériovou nominaci Evropských papíren na Seznam světového dědictví UNESCO, kterou koordinuje polská strana. Česká republika byla spolu s Itálií, Německem a Španělskem přizvána ke spolupráci. Setkání obou ministrů předcházel slavnostní podpis Memoranda o spolupráci na této mimořádné nadnárodní sériové nominaci, kterou budou podepisovat všechny dotčené země.

„Jsem přesvědčen, že projekt, sdružující významná místa spojená s produkcí papíru z doby ruční výroby, která měla zásadní význam pro přenos znalostí a rozvoj evropské civilizace, bude úspěšný,“ uvedl ministr Baxa během podpisu.

Po skončení jednání oba ministři uctili památku obětí Varšavského povstání, které vypuklo před osmdesáti lety 1. srpna v polském hlavním městě. Slavnostní mše a následného vzpomínkového aktu u památníku Varšavského povstání se zúčastnili také polský prezident Andrzej Duda a německý prezident Frank-Walter Steinmeier.

„Společně jsme uctili památku hrdinů Varšavského povstání, které se odehrálo před mnoha lety, ale jeho význam a odkaz zůstává nesmazatelný pro nás všechny. Bylo aktem odvahy a statečnosti lidí, kteří se postavili proti útlaku a nespravedlnosti, bojovali za svobodu a důstojnost svého města a svého národa,“ řekl ministr Baxa.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Nwelati: Stát musí garantovat občanům dostupné energie za dostupné ceny

6:03 Senátor Nwelati: Stát musí garantovat občanům dostupné energie za dostupné ceny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k energetice.