Ministr Bek: Novela zákona umožní obcím snadno spojit své školy do většího celku

18.06.2024 18:09 | Tisková zpráva

Zlepšit podmínky pro střední odborné a pomaturitní profesní vzdělávání umožní novely školského a vysokoškolského zákona, které chce ještě do konce školního roku předložit Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Ministr Bek: Novela zákona umožní obcím snadno spojit své školy do většího celku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Chystané legislativní kroky navazují na cíl přizpůsobit lépe nabídku středního a pomaturitního vzdělávání v ČR zájmu žáků, studentů a jejich rodičů i potřebám zaměstnavatelů.

„Loni na podzim jsme prostřednictvím Dlouhodobého záměru vzdělávání ČR vytvořili prostor pro rozšiřování kapacit všeobecného středoškolského vzdělávání, nyní se zaměříme na zkvalitnění odborného vzdělávání, včetně pomaturitního. Chceme mimo jiné vytvořit podmínky pro intenzivnější spolupráci škol s firmami, o což je ze strany zaměstnavatelů dlouhodobě zájem,“ řekl ministr školství Mikuláš Bek.

Novela školského zákona tak umožní například nahradit profilovou část maturitní zkoušky tzv. komplexní absolventskou maturitní prací s obhajobou, což umožní, zejména v případě odborných studijních oborů s maturitou, provázat závěrečnou zkoušku více s praxí.

Ředitel základní, střední, vyšší odborné školy i konzervatoře bude moci také rozhodnout o kombinování prezenční a distanční výuky za podmínek stanovených vyhláškou. Tzv. kombinovaná výuka byla v minulosti testována na řadě škol prostřednictvím pokusného ověřování. Úprava se dotkne i dvouletých programů poskytovaných na vyšších odborných školách.

Novela školského zákona přinese důležitá pravidla pro konsolidaci soustavy škol, kde 40 % základních škol má méně než 150 žáků a 25 % základních škol méně než 50 žáků. „Novela přináší inovaci institutu školské právnické osoby, jejíž nová podoba umožní obcím, aby společně jednoduchým způsobem spojily své školy do většího celku s jedním ředitelstvím. Dosud to vyžaduje mezikrok v podobě založení speciálního subjektu (svazku obcí), který pak takovou školu zřizuje,“ uvedl náměstek ministra školství Jiří Nantl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Odvolání Ivana Bartoše je chucpe

23:08 Davis (Zelení): Odvolání Ivana Bartoše je chucpe

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na odvolání vicepremiéra Bartoše