Kontroly potravin jsou nyní intenzivnější. V letošním roce již inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) udělali o pět tisíc více kontrol než za stejné období loňského roku.
„Kupujte tuzemské kvalitní potraviny, například mléčné výrobky nebo vepřové maso. Každý z nás tak podpoří naše zemědělství a potravinářství. V mnoha komoditách máme na to být potravinově soběstační,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Dozorové orgány fungují na maximum. Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla za pět měsíců letošního roku celkem 18 476 kontrol. Za stejné období roku 2015 to bylo 13 469 kontrol.
„Ve srovnání s loňským rokem tedy inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce udělali o téměř pět tisíc kontrol více. To jsou jasná čísla dosvědčující náš zájem o kvalitu potravin, protože prověřování jejich jakosti je teď četnější a účinnější,“ uvedl Jurečka.
Inspektoři SZPI zjistili v letošním roce u některých potravin z dovozu vážné problémy. Například sýr Gouda původem z Německa byl plesnivý, stejný problém odhalila kontrola třeba u brynzy ze Slovenska. V máku modrém z Turecka se vyskytovaly pozůstatky pesticidu carboxin, v mletém vepřovém mase z Polska baktérie Salmonelly. K dalším zjištěním patří nemléčná kaše ze Španělska s nadlimitním obsahem atropinu, oplatky s neuvedeným alergenem z Turecka, řecké ovocné pomazánky s nepravdivým údajem o obsahu ovoce.
Státní veterinární správa (SVS) provedla zatím letos 2 013 kontrol potravin živočišného původu dovezených ze zahraničí. Přitom u dovozových potravin odhalila 3x více závad než u těch českých.
Mezi nejzávažnější případy, které letos SVS řešila, patří klamavé přeznačování polské drůbeže za českou a přítomnost látek zadržujících vodu v polském kuřecím mase. Od začátku roku zakázala SVS pustit na český trh 95 tun živočišných produktů z dovozu.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV