Ministr Jurečka: Mnoho rodičů nechce ztratit kontakt s profesí. Pomůžeme jim

22.08.2024 11:05 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zákoníku práce.

Ministr Jurečka: Mnoho rodičů nechce ztratit kontakt s profesí. Pomůžeme jim
Foto: Hans Štembera
Popisek: Celostátní konference KDU-ČSL podpořila Jurečku, za své lživé výroky ohledně vánočního večírku nepadl

Na vládě jsme schválili novelu zákoníku práce. Podpoří flexibilitu na trhu práce, zachová ochranu zaměstnanců a podpoří rodiče ve slaďování rodiny s prací. Co jsou nejdůležitější změny?

Umožníme zaměstnancům, kteří čerpají rodičovskou dovolenou, vykonávat u téhož zaměstnavatele stejný druh práce jako nástupem na tuto dovolenou. Aktuálně to kvůli nesmyslnému omezení není možné. Mnoho rodičů přitom nechce ztratit kontakt s profesí. Pomůžeme jim.

Dále bude zaručen návrat na stejnou pracovní pozici a stejné pracoviště pro zaměstnance, kteří se vracejí z rodičovské dovolené před dosažením druhého roku věku dítěte. Doplňujeme tím další prorodinná opatření jako zvýhodnění částečných úvazků či rozvoj dětských skupin.

Mladí od 14 let budou moci o letních prázdninách vykonávat lehké práce na brigádě. Mnoho z nich to rádo využije. Vytvoří si zdravé pracovní návyky, poznají hodnotu práce, vydělají peníze a budou mít možnost se s nimi naučit zacházet. Ve výsledku nás to obohatí jako společnost.

Počátek běhu výpovědní doby bude nyní spojen se dnem doručení výpovědi. Zaměstnanec tak může být dříve uvolněn pro novou pracovní pozici a zaměstnavatel může na dané pracovní místo přijmout nového zaměstnance v kratším termínu.

Zkracujeme výpovědní dobu na jeden měsíc pro případy, kdy zaměstnanec hrubě poruší pracovní kázeň nebo nesplňuje předpoklady a požadavky zaměstnavatele na výkon práce.

Když bude se zaměstnancem rozvázán pracovní poměr výpovědí nebo dohodou ze zdravotních důvodů (pracovní úraz, nemoc z povolání) obdrží náhradu ve výši dvanáctinásobku průměrného měsíčního výdělku. Zaměstnavateli ji refunduje pojišťovna ze zákonného pojištění.

Dojde také k navýšení maximální délky zkušební doby a umožnění jejího prodloužení na základě vzájemné dohody mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. U řadových zaměstnanců bude moci trvat až čtyři měsíce, u vedoucích zaměstnanců až osm měsíců.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: Zemědělci, pokud potřebujete urgentní pomoc, kontaktujte SZIF

19:14 Ministr Výborný: Zemědělci, pokud potřebujete urgentní pomoc, kontaktujte SZIF

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) vyzývá zemědělce, které zasáhly povodně, aby se o pomoc …