Ministr Rakušan: Upřesnili jsme pro policii postup při zajišťování zbrojních průkazů a zbraní

02.09.2024 8:19 | Monitoring

Dne 30. srpna 2024 se uskutečnilo druhé jednání pracovní skupiny ministra vnitra pro zbraňovou legislativu. Tématem bylo duševní zdraví, zdravotní způsobilost a systém zdravotního prověřování. Jednání se zúčastnili zástupci parlamentních stran, expertních a zájmových sdružení, odborných lékařských společností, ministerstev a Policie ČR.

Ministr Rakušan: Upřesnili jsme pro policii postup při zajišťování zbrojních průkazů a zbraní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Zástupci čtyř profesních organizací psychiatrů a psychologů se shodli, že stávající systém zdravotního prověřování je nastaven z větší části dobře, neboť už nyní zohledňuje nemoci a poruchy, které vylučují držení zbraní. Zavádění povinných psychologických vyšetření držitelů či prvožadatelů by zatížilo systém, ale nepřineslo by žádné výsledky. Psychologický stav se totiž může zhoršit v řádu týdnů až měsíců a například vstupní psychologické vyšetření by toto neodhalilo.

„Zaměřili jsme se proto na hledání jiných, efektivních řešení. Jedná se zejména o propojení policejních a lékařských databází. Zároveň jsme upřesnili postup pro policii v případech vykazování nebezpečných osob z obydlí a zajišťování jejich zbrojních průkazů a zbraní,“ sdělil ministr vnitra.

Ministerstvo vnitra společně s Policií ČR také popsalo postup v případech vykazování pachatelů domácího násilí z obydlí. Policie vždy prověří, zda je vykazovaná osoba vlastníkem zbrojního průkazu a zbraní, na místě je zajistí a dále tuto osobu vyzve k mimořádné zdravotní prohlídce. Na základě výsledku zdravotního posudku pak může dojít k odnětí zbrojního průkazu.

Dalším z komplexních opatření navržených Ministerstvem vnitra, které je již obsaženo v novele zákona o elektronizaci zdravotnictví, je propojení centrálního registru zbraní s registrem pacientů, do kterého nahlíží lékaři. Ošetřující lékař tedy okamžitě uvidí, zda je osoba s psychickými problémy držitelem zbrojního průkazu. S účinností nového zákona o zbraních bude muset lékař tuto skutečnost povinně ověřovat.

Nově bude vydáno nařízení vlády se seznamem nemocí a stavů, které vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost pro držení zbraní. Součástí bude i dotazník, který bude posuzovaná osoba lékaři odevzdávat před samotným vyšetřením. Z něj vyplyne, zda je nutné osobu poslat na specializované vyšetření.

Ve spolupráci s odbornými lékařskými asociacemi je též připravena metodika k postupu při posuzování zdravotní způsobilosti žadatelů o vydání zbrojního průkazu a držitelů zbrojních průkazů, které slouží jako praktická pomůcka pro lékaře.

Pracovní skupina pro zbraňovou legislativu se sejde na dalším jednání přibližně za měsíc.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošarová (SPD): Odmítáme hlubinné úložiště vysoce radioaktivních odpadů v Plzeňském kraji!

9:03 Pošarová (SPD): Odmítáme hlubinné úložiště vysoce radioaktivních odpadů v Plzeňském kraji!

V roce 2025 se má definitivně vybrat místo dle nejlepšího podloží. Aktuálně jsou pro uskladnění vyso…