Ministr Šalomoun: Právní ochranu dětí je třeba posílit

12.04.2024 8:19 | Tisková zpráva

Česká republika se významně přiblížila k ustavení funkce dětského ombudsmana. Vláda schválila a do Poslanecké sněmovny posílá novelu zákona o veřejném ochránci práv z dílny ministra pro legislativu a předsedy Legislativní rady vlády Michala Šalomouna. Pokud novelu zákona Parlament projedná během tohoto roku, mohla by začít platit již od příštího roku.

Ministr Šalomoun: Právní ochranu dětí je třeba posílit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Šalomoun, ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády

„Jsem rád, že se nám konečně podařilo v této věci udělat velký krok vpřed. Česká republika je jednou z posledních zemí Evropské unie, kde dětský ombudsman chybí [1]. Právní ochranu dětí je třeba posílit, v praxi stále nastávají situace, kdy v některých případech zastání práv dětí vázne,” říká ministr pro legislativu Michal Šalomoun.

„Napravujeme tak nedostatky, které vůči dětem a respektu i dodržování jejich práv jako ČR máme. Navazujeme tím také na dobrou praxi v zemích kolem nás, kde už dětský ombudsman funguje dávno. Rád bych ocenil věcnost a otevřený přístup členů pracovní skupiny [2] v debatě během tvorby textu novely. Díky tomu jsme prodiskutovali důležité otázky týkající se pravomocí a kompetencí budoucího ochránce práv dětí, jak by měl být vybírán nebo kdo by se jím mohl stát. Všechny tyto otázky jsme pak rovněž důkladně projednali během vypořádání připomínek a na Legislativní radě vlády, která se novelou zabývala na konci února,“ dodává Šalomoun.

Novela zákona o veřejném ochránci práv ustavuje postavení a nezávislost budoucího dětského ombudsmana a také rozsah jeho pravomocí. Navrhuje model dvou samostatně působících ombudsmanů – dětského a stávajícího veřejného ochránce práv, a to v rámci stávající Kanceláře veřejného ochránce práv. V novele je dále řešen způsob výběru vhodného kandidáta na dětského ochránce práv. Mohla by se jím stát osoba starší 35 let s právnickým vzděláním, která se v průběhu předchozích 10 let nejméně 5 let věnovala ochraně či prosazování práv dětí. Novela umožňuje ucházet se o funkci ochránce práv dětí také soudcům a soudkyním, zejména těm, kteří projednávají opatrovnické spory.

JUDr. MgA. Michal Šalomoun, Ph.D.

  • BPP
  • Předseda Legislativní rady vlády
  • ministr pro legislativu

Novela zákona přináší dětskému ochránci práv zcela novou kompetenci, která by mu ve striktně vymezených případech umožňovala vstupovat v pozici vedlejšího účastníka do některých řízení týkajících se ochrany práv dětí.

„Jako advokát mám s tímto osobní zkušenosti a tuto věc vnímám jako novátorskou, ale velice potřebnou. Vzpomeňme třeba na případ 11měsíčního chlapce, kterého po porodu opustila matka a řadu měsíců si jej mezi sebou předávaly nemocnice různě po České republice a OSPOD byl dlouhodobě nečinný. A přitom mohl chlapec dávno najít domov v pěstounské rodině. Tyto případy odhaduji počtem na nižší jednotky desítek za rok a to jsou přesně ty, kterým chceme naší novelou předejít,“ upřesňuje ministr Šalomoun.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17723 lidí

Mezi další pravomoci dětského ombudsmana by měla patřit vzdělávací - osvětová činnost o právech dítěte a kontrola dodržování práv dětí.

„Vyspělost společnosti se pozná na tom, jak pečujeme o ty nejslabší. A u dětí, které se ocitnou v komplikované situaci, a buď nikoho nemají, nebo naopak o péči o ně probíhá spor, dnes jako stát ne vždy dostatečně hájíme jejich práva. Tento zákon má pomoci, aby i tyto děti mohly mít šťastnější dětství a potom snazší vstup do dospělosti,“ říká místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová, která se pracovních skupin a debat o novele rovněž účastnila.

„V České republice jsou děti málo slyšet. Často chybí tam, kde se rozhoduje o jejich právech, a ty nejvíc ohrožené a zranitelné dnes propadají roztříštěným systémem. Úkolem dětského ombudsmana bude to změnit. Zajistit, aby se o dětech nemluvilo bez dětí a nemusely dlouho čekat na podporu a zastání,“ uvádí další členka pracovní skupiny ministra Šalomouna, zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková a dodává: „O ustavení dětského ombudsmana jsme v České republice usilovali desítky let a je skvělou zprávou, že dneškem se k tomuto cíli významně přibližujeme.“

Ke zřízení institutu dětského ochránce práv Českou republiku dlouhodobě nabádá Výbor pro práva dětí OSN na základě Úmluvy o právech dítěte, která začala v někdejším Československu platit v únoru 1991. Debaty o vzniku této funkce se vedou bez výsledku několik let. Proto si ministr pro legislativu Michal Šalomoun vzal dotažení této věci na starost a svolal k přípravě novely zákona o veřejném ochránci práv pracovní skupinu složenou ze zástupců ministerstev spravedlnosti, práce a sociálních věcí, zástupců Kanceláře veřejného ochránce práv, zmocněnkyně pro lidská práva, poslanců a senátorů napříč politickými stranami.

Poznámky:
[1] V Evropské unii dětského ombudsmana nemají jen čtyři členské státy. Vedle České republiky jsou to dále Německo, Rakousko a Portugalsko.
[2] Jednání nad vznikajícím textem novely zákona o veřejném ochránci práv probíhala od 24. listopadu 2022, kdy se poprvé sešla pracovní skupina ministra pro legislativu Michala Šalomouna. Jednání se účastnily současná i bývalá zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková a Helena Válková, dále předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová. Z dalších zástupců to byli náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zuzana Freitas Lopesová, náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák, poslankyně Marie Jílková, Eva Decroix, Pavla Pivoňka Vaňková, senátorka Adéla Šípová, veřejný ochránce práv Stanislav Křeček a jeho zástupce Vít Alexander Schorm.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Husák byl proti Bruselu rozumný hospodář

15:14 Okamura (SPD): Husák byl proti Bruselu rozumný hospodář

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k závislosti České republiky na západních mocnostech