Ministr Síkela: Musíme stanovit cíle, které budou vycházet z reálných podmínek České republiky

08.06.2024 12:06 | Tisková zpráva

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) pracuje na implementaci Směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD), která platí od 28. května 2024. Ministerstvo již svolalo několik expertních skupin, které se zabývají převedením směrnice do české legislativy.

Ministr Síkela: Musíme stanovit cíle, které budou vycházet z reálných podmínek České republiky
Foto: ČT24
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Hlavním cílem implementace je navrhnout taková opatření, která pomohou zlepšit energetickou náročnost budov a budou vycházet z podmínek České republiky. Na zavedení směrnice mají členské státy dva roky.

„Směrnice o energetické náročnosti budov nastavuje směr, jehož cílem je postupné snižování energetické náročnosti všech budov do roku 2050. Konkrétní nastavení podmínek je ale na každém členském státu a my si musíme stanovit takové cíle, které budou vycházet z reálných podmínek České republiky, a posléze stanovit opatření, jak jich dosáhneme. Proto jsme vytvořili tři expertní skupiny složené z odborníků napříč resorty a energetických specialistů, kteří stanoví správný postup pro implementaci této směrnice. Jejich počet se bude podle potřeby do budoucna zvyšovat,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že hlavním nástrojem je motivace ke snižování energetické náročnosti budovu prostřednictvím podpůrných programů a kvalitního poradenství.

Právě na snižování energetické náročnosti budov alokuje Česká republika ve srovnání s ostatními státy Evropské unie vysoký objem prostředků. Tyto prostředky již dnes významným způsobem pomáhají spotřebu energie v budovách snižovat. Odhadem je v programech podpory do roku 2030 alokováno až 220 miliard korun. Po roce 2030 lze předpokládat, že bude podpora těchto aktivit pokračovat.

„Kvalitní renovace budov nepřináší jen snížení spotřeby energie a emisí. Snižuje lidem také náklady za energie a zvyšuje komfort bydlení. Pro ekonomiku to pak znamená zapojení zejména malých a středních firem a nové pracovní příležitosti. Naší snahou je tak především motivovat ke zvyšování energetické účinnosti ať už prostřednictvím finanční podpory nebo kvalitního poradenství. Programy, jako je Nová zelená úsporám, jsou v regionu střední Evropy unikátní,“ popisuje Petr Holub, vrchní ředitel sekce ochrany klimatu Ministerstva životního prostředí.

Expertní skupiny jsou složeny z odborníků z MPO a specialistů z praxe, včetně hospodářských a sociálních partnerů a energetických specialistů. Toto složení má zajistit, že konkrétní opatření budou reflektovat skutečnou situaci v České republice. „Expertní skupiny nám umožnily začít s přípravami ještě před vstupem směrnice v platnost a nemuseli jsme tak čekat na pokyny k výkladu textu směrnice," říká vrchní ředitel sekce energetiky a jaderných zdrojů René Neděla s tím, že se skupiny tematicky zaměří například na současný stav energetické náročnosti budov v Česku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

22:14 ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k firmě IVECO spadající pod francouzskou společnost.