Ministr Síkela: Snižování závislosti na ruských surovinách a rozvoj mezinárodního obchodu

14.07.2022 9:21 | Tisková zpráva

Prohloubit obchod se spolehlivými partnery po celém světě prostřednictvím dohod o volném obchodu, a odstraňovat tak závislost na nepřátelských či nestabilních režimech.

Ministr Síkela: Snižování závislosti na ruských surovinách a rozvoj mezinárodního obchodu
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela v Bruselu před europoslanci na výborech prezentoval priority českého předsednictví z oblasti energetiky, vnitřního trhu, ochrany spotřebitelů a mezinárodního obchodu. Zásadní je i posilování energetické bezpečnosti.

„Plán REPowerEUnám umožní řešit prudký růst cen energie a vysokou závislost EU na ruských fosilních palivech, a proto je naší nejvyšší prioritou. Vynaložíme veškeré úsilí na splnění ambiciózních cílů předložených v tomto balíčku. Energetická účinnost a rozvoj obnovitelných zdrojů energie jsou důležitou součástí snižování energetické závislosti EU na ruských fosilních palivech a dosažení našich cílů v oblasti klimatu,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Budeme pokračovat ve snahách o diverzifikaci dodávek, abychom pomohli dosáhnout toho, že všechny členské státy budou mít zajištěny dodávky na příští zimu. Musíme posílit mechanismus solidarity a nenechat nikoho pozadu.“

Zásadní bude také akt o čipech, který má do budoucna předcházet nedostatku čipů pro podniky v zemích EU a posílit tak odolnost evropského průmyslu.

Další prioritou bude prohloubení transatlantických obchodních vztahů. Jejich význam zdůraznila ruská agresivní válka proti Ukrajině. Spolupráce mezi EU a USA je nezbytným předpokladem pro prosazování strategických zájmů a prosazování hodnot. „V oblasti obchodu je ale primární Evropská komise, která jedná s našimi partnery jménem celé EU. Chceme s Komisí úzce spolupracovat a dotáhnout nebo co nejvíce posunout zejména dohody s Chile, Mexikem a blokem MERCOSUR. Podepsána již byla dohoda s Novým Zélandem,“ říká ministr.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Michálek (Piráti): Miliardové zakázky do firem premiéra už se nebudou opakovat

4:28 Michálek (Piráti): Miliardové zakázky do firem premiéra už se nebudou opakovat

Právě jsem předložil důležitou opravu zákona o veřejných zakázkách. Díky ní premiér ani ministři neb…