Ministr Stanjura: Je úsměvné, když královna Instagramu mluví o píárovém rozpočtu

29.09.2022 11:55 | Komentář

Projev na 40. schůzi Poslanecké sněmovny 29. září 2022 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o státním rozpočtu České republiky na rok 2022

Ministr Stanjura: Je úsměvné, když královna Instagramu mluví o píárovém rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

Je docela úsměvné, když paní poslankyně Schillerová, královna Instagramu, mluví o nějakém píárovém rozpočtu. Samozřejmě bych mohl volit nejenom já, ale celá vláda, její oblíbenou metodu, tehdy s komunisty ruku v ruce schválit si deficit půl bilionu, a pak na konci roku říkat, je to pouze 377 nebo pouze 420 a podobně. My tou cestou nejdeme. Já se omlouvám, několik dat pro paní poslankyni Schillerovou. 11. února přišel do Poslanecké sněmovny náš návrh státního rozpočtu, Putin zaútočil na Ukrajinu 24. února. A paní poslankyně Schillerová mi vyčítá, že dopady války, která začala 13 dnů potom, co ten tisk přišel do Poslanecké sněmovny, nejsou obsaženy v návrhu rozpočtu. Tak já nevím, jestli to Putin hnutí ANO oznámil dopředu, že už to věděli, já myslím, že ne. Sami vidíte, jak tato kritika je nesmyslná.

A teď k té úsporné politice. Já jsem říkal, že v prvním čtení přivítám návrhy, které budou směřovat k úsporám ve státním rozpočtu. Nechal jsme zanalyzovat váš slavný materiál, kde je 28 bodů pomoci občanům a firmám. Tam je fiskální dopad 1,3 bilionu korun. Vaše chiméra, zastropování na Slovensku, kdybychom šli touto cestou, by jenom příští rok stálo rozpočet 650 miliard korun! A současně tady slyším, že 300 miliard je hodně, ale sami navrhují v jednom jediném opatření z 28 660 miliard. A jak už ví i váš holdingový tisk, žádné zastropování na Slovensku není tak, jak jste tady prezentovali měsíce a měsíce. Přečtěte si vyjádření pana premiéra Slovenské republiky z tohoto nebo z minulého týdne.

Mně je žinantní v debatě v českém parlamentu neustále posuzovat kroky jiných vlád. Ale vy jsme nás neustále tloukli po hlavě tím zastropováním na Slovensku. Tak aspoň přijďte a řekněte, tak to není. Ale jestli to chcete, tak řekněte, bude to stát 600 miliard. Napište takový pozměňovák a budeme o něm hlasovat. Ale pak neříkejte, že 300 je hodně, když v jednom (Předsedkyně: Čas.) jediném kroku navrhujete výdaje 600 miliard. (Silný potlesk zprava.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.