Ministr Válek: Dlouhodobá expozice azbestu vede k vzniku nádoru

25.01.2023 15:45 | Zprávy

Projev na 6. schůzi Senátu 25. ledna 2023 k balíčku k ochraně před azbestem

Ministr Válek: Dlouhodobá expozice azbestu vede k vzniku nádoru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Děkuji, pane předsedo. Především bych se chtěl omluvit, ale dnes je současně schůze Poslanecké sněmovny. Hlasovalo se několik důležitých... Tak jsem dohlasoval a vyrazil. Ale byť běhám v posledních měsících poměrně intenzivně, pořád to není ono. Pod 3 minuty to zatím nedávám. Ale slibuji, že se zlepším.

Nesmírně děkuji a určitě i tady v řadách senátorů najdu podporu a pomoc, i senátorek. Mám dobrou zprávu. Na ministerstvu mi nachystali tento materiál, který bych měl přečíst. Neudělám to, protože nejsem sociopat.

Spíš shrnu to, co je zásadní v té novele, která se týká azbestu. S problematikou azbestu se Senát opakovaně v předchozích obdobích zabýval a řešil problematiku azbestu. Teď ta novela v podstatě mění, resp. to, co se nám podařilo v rámci předsednictví vyjednat, švédské předsednictví to bude dokončovat právě v tomto trilaterálním jednání s Evropským parlamentem, mění de facto dvě věci. Mění způsob toho, jak se identifikuje azbest a jak se identifikuje množství azbestu v prostředí. Zavádí nově elektronickou mikroskopii jako tu metodu, která určí, kolik azbestu v tom prostředí je.

Druhá část té směrnice je zaměřena zase na zpřísnění té normy množství azbestu. De facto se to týká zaměstnanců, kteří pracují ve stavebnictví. Týká se to bouraných objektů. To znamená, podle odhadovaného množství azbestu, který se pak může objevit, se budou muset využít trošku přísnější typy podmínek. Ta metodika je v ČR zaběhnutá. My mikroskopickou elektronovou mikroskopii k diagnostice, k detekci těch azbestových vláken využíváme.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Budou moci vyvážet kondenzovaný Havlův odkaz. Svět po tom určitě hrábne

6:15 Zahradil (ODS): Budou moci vyvážet kondenzovaný Havlův odkaz. Svět po tom určitě hrábne

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k clům vůči Číně.