Ministr Ženíšek: Rozpočet na výzkum bude oproti posledním dvěma rokům navýšen

29.06.2024 18:05 | Monitoring

V pátek 28. června 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo pravidelné zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace, jíž předsedá ministr Marek Ženíšek. Radní mimo jiné projednali návrhy Národní polovodičové strategie, Strategie rozvoje Technologické agentury ČR 2035 či Metodiky hodnocení výzkumných organizací v segmentu vysokých škol 2025+. Diskutováno bylo i zavedení povinného identifikátoru ORCID v Informačním systému VaVaI.

Ministr Ženíšek: Rozpočet na výzkum bude oproti posledním dvěma rokům navýšen
Foto: ČT24
Popisek: Ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek

V úvodu jednání informoval ministr Ženíšek členy Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Rada) o projednání návrhu výdajů státního rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace na rok 2025 s výhledem na léta 2026-2027, který byl na programu vlády dne 12. června 2024. Návrh byl vzat na vědomí a ministru financí byla usnesením vlády uložena povinnost navýšit výdaje na vědu a výzkum pro roky 2025 až 2027 oproti výdajům schváleným na rok 2024, to znamená nad výši 40,220 mld. Kč.

Ministr Ženíšek je připraven potřebné navýšení rozpočtu nadále prosazovat. „V současné situaci mám jistotu, že rozpočet na výzkum bude navýšen oproti posledním dvěma rokům, kdy stagnoval. Usilujeme tím současně o dodržení programového prohlášení vlády, v němž jsme zavázali, že výdaje na výzkum, vývoj a inovace budou stoupat,“ sdělil ministr.

RVVI následně schválila stanovisko k návrhu Národní polovodičové strategie, který předložilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Tento dokument tvoří spolu s Národní strategií umělé inteligence a připravovanou Národní kvantovou strategií výchozí základ pro rozvoj vybraných strategických technologií v České republice.

„Hlavním cílem Národní polovodičové strategie, která navazuje na Evropský akt o čipech, je ztrojnásobit velikost polovodičového sektoru v České republice. Dokument vznikal v úzké součinnosti s úřadem ministra pro vědu, výzkum a inovace, a jsem proto velmi rád, že jednou z pěti strategických oblastí, které dokument navrhuje rozvíjet, je právě oblast výzkumu, vývoje a inovací,“ doplnil ministr Ženíšek.

Členové RVVI projednali dále Strategii rozvoje Technologické agentury České republiky 2035. Strategie obsahuje tři dlouhodobé cíle: reflexi hlavního smyslu existence agentury, posílení mezinárodní spolupráce v aplikovaném výzkumu a kvalitativní zdokonalování poskytovaných služeb. Zvláštní pozornost je věnována digitalizaci, automatizaci a zavádění umělé inteligence do procesů TA ČR.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 22108 lidí

Významným materiálem na jednání RVVI byla i Metodika hodnocení výzkumných organizací v segmentu vysokých škol 2025+, která se týká vysokých škol v resortech Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstva obrany a Ministerstva vnitra.

Schválena byla rovněž výzva k přihlašování vybraných výsledků v Modulu 1 podle Metodiky hodnocení 2017+, která bude zveřejněna na stránkách vyzkum.gov.cz, spolu se schválenými výzvami k podávání návrhů kandidátů na doplnění výzkumné rady Technologické agentury ČR a vědecké rady a předsednictva Grantové agentury ČR.

Rada také diskutovala otázku použití ORCID (Open Researcher and Contributor ID) jako povinného identifikátoru vědce v Informačním systému výzkumu, vývoje a inovací. Doporučení pro výzkumné organizace a příjemce podpory, která zahrnují i jedinečné identifikátory ROR a RAiD, budou zveřejněna na webu ZDE a ZDE.

V závěru jednání byli členové RVVI seznámeni s výstupy zasedání Mezinárodního poradního orgánu (Mezinárodní rada) a Rady, které se konalo 13. května 2024 v Hrzánském paláci v Praze. Mezinárodní rada mimo jiné doporučila brzké přijetí nového zákona o výzkumu, vývoji, inovacích a transferu znalostí a vyjádřila se k problematice institucionálního hodnocení či plnění doporučení Mezinárodní rady ke zlepšení fungování Grantové agentury ČR a Agentury pro zdravotnický výzkum ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 9 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

8:09 Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

Aby obrana naší země fungovala tak, jak má, generál Karel Řehka a ministryně obrany Jana Černochová …