Munzar (ODS): Pro stát "na konci trubky" je evropská solidarita naprosto zásadní

24.07.2022 21:40 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zajištění energetické bezpečnosti

Munzar (ODS): Pro stát "na konci trubky" je evropská solidarita naprosto zásadní
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Dlouhá léta nebyla energetická bezpečnost prioritou a dnes sklízíme negativní důsledky, které se nedají napravit ze dne na den. Plyn sice Nord Streamem 1 opět proudí v omezené míře, ale na tyto dodávky se nedá dlouhodobě spolehnout. Co je důležité, abychom se na to připravili nejen na nadcházející topnou sezónu?

  • Pro nás jako vnitrozemský stát "na konci trubky" je naprosto zásadní evropská solidarita, aby k nám v případě nedostatku nějaký plyn vůbec dotekl. Proto taky naše vláda uzavřela dohodu o energetické bezpečnosti s Německem jakožto státem, přes který k nám proudí drtivá většina plynu.
  • Zajistit diverzifikaci zdrojů. Díky spolupráci vlády a ČEZ máme nasmlouvanou kapacitu v holandském LNG terminálu, která pokryje až 1/3 naší roční spotřeby. Zároveň se jedná o dalších trasách, např. obnovení projektu Stork II z Polska.
  • Dostatečně naplnit zásobníky před zimou. V současnosti jsou české zásobníky naplněny na 77 %, což je více než evropský průměr (65 %).
  • Zvážit využití možností pro prodloužení fungování uhelných elektráren a především tepláren a zbrzdit jejich transformaci v plynové, abychom v zimních měsících mohli dodávat do domácností a firem teplo bez nutnosti navyšovat naší spotřebu plynu.

Energetická bezpečnost musí být na prvním místě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kettner (SPD): Prosím vás, už si aspoň přestaňte hrát na demokraty

21:03 Kettner (SPD): Prosím vás, už si aspoň přestaňte hrát na demokraty

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě