Niedermayer (TOP 09): Obchod s povolením k pobytu?

13.08.2024 20:07 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nabídce desetiletého pobytu v Maďarsku pro kupce nemovitosti

Niedermayer (TOP 09): Obchod s povolením k pobytu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Po zoufalé půjčce od čínských bank přichází maďarská vláda pod vedením Viktora Orbána s dalším kontroverzním krokem, nabídkou desetiletého pobytu v Maďarsku (a tím i v EU) pro ty, kteří si zde zakoupí nemovitost nebo jiná státem určená aktiva. Tento krok je politicky a bezpečnostně problematický a často až ekonomicky kontraproduktivní.

Bezpečnostní rizika jsou zřejmá a ekonomicky tento program prospívá zejména developerům a vlastníkům drahých nemovitostí (jestli pak nejsou někteří i z okruhu přátel pana premiéra). Pro běžné občany přináší program nejen bezpečnostní rizika, ale také růst cen bydlení.

Domnívám se, že jde opravdu "jen" o obchod s povolením k pobytu, nikoliv s občanstvím (to, zda je politika obchodování s občanstvím “jen” na hraně, nebo už za hranou práva EU, se snad brzy dozvíme od Soudního dvora EU, rozhodujícího ve věci Komise vs. Malta). Tento program nezahrnuje "pas", ale pouze umožňuje určitou míru pohybu po Schengenu, což může být atraktivní pro ty, kteří chtějí Budapešť využít jako základnu pro cesty po EU.

Je smutné, že navzdory bezpečnostním rizikům, ekonomickým nejasnostem a etickým pochybnostem takové programy existují. Mnoho zemí je omezuje a Evropský parlament spolu s některými kroky Evropské komise proti nim bojuje. Není jasné, proč se Viktor Orbán rozhodl pro tento krok, ale je nepravděpodobné, že by z růstu cen nemovitostí těžili běžní občané.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

22:41 Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

Úspěšné české juniorské reprezentantky ve veslování Eva Slepičková a Michaela Uličná dorazily dnes n…