Niedermayer (TOP 09): Stát téměř nic neudělal, tisíce lidí jsou frustrovány

13.07.2024 12:16 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k silnému ročníku nastupujícímu na střední školy a neřešenému nedostatku míst.

Niedermayer (TOP 09): Stát téměř nic neudělal, tisíce lidí jsou frustrovány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Přesně tento propočet jsem si dělal před pár měsíci, když bylo jasné, že „nereakce“ státu na silné ročníky povede k tragédiím v rodinách tisíců studentů (ale rozhodl jsem se ho v předvolební vřavě nezveřejnit).

Nakonec vše dopadlo tak, jak to u nás končí často. Stát téměř nic neudělal, tisíce lidí jsou frustrovány, řadu mladých lidí to pošle na „kolej života“, která nepovede k plnému rozvinutí jejich talentu a schopností a... zkusíme na to zapomenout. A jak jinak, nepoučit se.

Aspoň tento krok – tedy omezení počtu tříd šestiletých gymnázií a jejich nahrazení těmi čtyřletými v kritických 2 až 3 letech (a zohlednění toho v letech dalších) – by umožnil uplatnění stovek či spíše tisícovek studentů, kteří napsali zkoušky dobře, ale měli smůlu, že se narodili ve „špatném roce“ (jak zmínil loni jeden politik).

Dokládá to, že bohužel pojetí toho, co je a není náš stát, zřejmě uvázlo někdy v devadesátkách. Nejlepší vzdělání (nejen) mladých lidí totiž není jen jejich „soukromá věc“, ale je to zájem celé společnosti. Naši lidé jsou mnohem větším aktivem než uhelné doly nebo zásoby lithia. Nezvládnutí demografické vlny tak nejen otřáslo důvěrou tisícovek lidí ve fungování našeho státu, ale též nás obralo o budoucí prosperitu, kterou naše země nutně potřebuje.

Jistě, primární kompetence za střední školství leží na krajích a jejich politici by se měli zodpovídat za to, jak ve svém místě problém řešili (nebo neřešili). Pokud ale nižší úrovně našeho státu nejsou s to zajistit, aby stát fungoval ve vztahu ke svým občanům jako stát, a nikoliv jako konglomerát různých, někdy poněkud nahodilých politik, musí odpovědné ministerstvo konat. V nejhorším případě až požadavkem na změnu kompetencí. A nikoliv bonmoty a chytrými komentáři.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Chudáci lidi v zatopených oblastech. Pravdu se dozvíte až po volbách

6:15 Mašek (ANO): Chudáci lidi v zatopených oblastech. Pravdu se dozvíte až po volbách

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pirátskému zastupiteli Bulíčkovi a stavebnímu řízen…