Niedermayer (TOP 09): Vzbuzování strachu z neznámého či změn je snazší a spolehlivější

24.07.2023 14:16 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k novotám ve společnosti.

Niedermayer (TOP 09): Vzbuzování strachu z neznámého či změn je snazší a spolehlivější
Foto: hns
Popisek: Luděk Niedermayer v půlnočním rozhovoru

Kulturní války? Po politicích musíme chtít víc!

Mám víc důvodů, proč jezdím rád na jednání pléna EP do Štrasburku. Jedním z nich je to, že se tam občas potkávám s výjimečnou a skvělou osobností, která tam navíc representuje naši zemi.

“Pro politiky je mnohem snazší hovořit o kulturních otázkách, jako jsou sňatky pro všechny či práva žen, než vysvětlovat občanům, proč ekonomika nefunguje, a proč jejich potřeby nejsou zajištěny,” to říká paní Kateřina Šimáčková, česká soudkyně u Evropského soudu pro lidská práva.

Jak dále řekla v rozhovoru s Michaelem Rozsypalem pro Český rozhlas Plus, „lidé totiž mají pocit, že to byly tyto novinky, které jim zkomplikovaly život. Proto se drží tradice alespoň v některých otázkách.“

Mnoho politiků právě tohoto pocitu zneužívá. A zdá se, že to funguje (jinak by to asi nedělali). Bohužel, vzbuzování strachu z neznámého či změn je snazší a spolehlivější, než přesvědčování k potřebě změn, které jsou pro udržení naší kvality života vlastně nutné. A mimochodem, země, kde se „lidem opravdu dobře žije“ mají obvykle vyřešené i kulturní války, neb i ty jsou nutné pro to, aby co nejvíce lidí mohlo žít spokojený život.

Proto bychom se i my měli vydat touto cestou místo bojů proti Istanbulské úmluvě nebo manželství pro všechny, které oprávněně část společnosti již dlouho žádá, a soustředit se na jiné problémy, které kvalitu našeho života ohrožují.

Celý rozhovor s paní soudkyní si určitě pusťte, neb i s odkazem na svou soudní praxi popisuje tyto věci mnohem lépe než já ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

11:05 Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

Část EU, kde často nesněží, nutí druhou část EU, aby platila do rozpočtu víc. Je to fér?