Niedermayer (TOP 09): Vzbuzování strachu z neznámého či změn je snazší a spolehlivější

24.07.2023 14:16 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k novotám ve společnosti.

Niedermayer (TOP 09): Vzbuzování strachu z neznámého či změn je snazší a spolehlivější
Foto: hns
Popisek: Luděk Niedermayer v půlnočním rozhovoru

Kulturní války? Po politicích musíme chtít víc!

Mám víc důvodů, proč jezdím rád na jednání pléna EP do Štrasburku. Jedním z nich je to, že se tam občas potkávám s výjimečnou a skvělou osobností, která tam navíc representuje naši zemi.

“Pro politiky je mnohem snazší hovořit o kulturních otázkách, jako jsou sňatky pro všechny či práva žen, než vysvětlovat občanům, proč ekonomika nefunguje, a proč jejich potřeby nejsou zajištěny,” to říká paní Kateřina Šimáčková, česká soudkyně u Evropského soudu pro lidská práva.

Jak dále řekla v rozhovoru s Michaelem Rozsypalem pro Český rozhlas Plus, „lidé totiž mají pocit, že to byly tyto novinky, které jim zkomplikovaly život. Proto se drží tradice alespoň v některých otázkách.“

Mnoho politiků právě tohoto pocitu zneužívá. A zdá se, že to funguje (jinak by to asi nedělali). Bohužel, vzbuzování strachu z neznámého či změn je snazší a spolehlivější, než přesvědčování k potřebě změn, které jsou pro udržení naší kvality života vlastně nutné. A mimochodem, země, kde se „lidem opravdu dobře žije“ mají obvykle vyřešené i kulturní války, neb i ty jsou nutné pro to, aby co nejvíce lidí mohlo žít spokojený život.

Proto bychom se i my měli vydat touto cestou místo bojů proti Istanbulské úmluvě nebo manželství pro všechny, které oprávněně část společnosti již dlouho žádá, a soustředit se na jiné problémy, které kvalitu našeho života ohrožují.

Celý rozhovor s paní soudkyní si určitě pusťte, neb i s odkazem na svou soudní praxi popisuje tyto věci mnohem lépe než já ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vanka (ANO): Proč má Plzeň-sever nejdražší vodu v republice?

19:06 Vanka (ANO): Proč má Plzeň-sever nejdražší vodu v republice?

Dostal se mi do ruky materiál, který bych tu s vámi rád sdílel. Naše aktuálně drahá voda má totiž ja…