Nováková (KDU-ČSL): Plevel v českém právním řádu aneb Lex Schwarzenberg

04.07.2024 8:19 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastaralým právním normám v české legislativě

Nováková (KDU-ČSL): Plevel v českém právním řádu aneb Lex Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mgr. Nina Nováková

Nepoužívané či zastaralé právní normy z éry socialismu, ale i ty porevoluční by měly být definitivně odstraněny z české legislativy. Aby z našich dětí vyrostli svobodní občané, je třeba předávat jim nepřekroucený obraz našich dějin a rozvíjet úroveň jejich právního vědomí.

Právní řád je složitá a citlivá architektura. Její stabilitu narušuje zátěž zbytečných zákonů. Z čisté a průzračné architektury se stává chaotická ruina, když tvůrci zákonů ztratí vůli po trvalém usilování o spravedlnost. Proto jsem uspořádala kulatý stůl společně s Alešem Dufkem na půdě Poslanecké sněmovny. Politici, šlechtici a odborníci z akademické a právní sféry diskutovali o stále platných, avšak již zcela neplatných.

Anketa

Je dobře, že Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými?

98%
1%
hlasovalo: 12427 lidí

„Tento kulatý stůl byl počátek série zamyšlení nad kvalitou normotvorby v současné době. Lex Schwarzenberg je zářným příkladem nevhodnosti řešit zákonem jediný, nikoliv obecný problém,“ uvedl poslanec Mgr. Aleš Dufek, místopředseda ústavně právního výboru.

„Kulatý stůl byl zajímavým setkáním nad kuriózní normou, která založila velkou nespravedlivost,“ sdělil prof. PhDr. Václav Horčička, Ph.D.

„Právě dnešní, v mnoha oblastech kritická doba vyžaduje schopnost a odvahu pojmenovávat věci pravými jmény. Lex Schwarzenberg byl nejen právním paskvilem, ale především zlovolným porušením základních hodnot a právních principů již v době tzv. třetí republiky. Dnes a stále musíme usilovat o vytváření a obranu demokratického právního státu. I náš doktrinální a prakticky interpretační postoj k Lex Schwarzenberg je součástí boje o právní stát,“ doplnil JUDr. Adam Bašný.

„Lex Schwarzenberg je takový zombie. Živý a mrtvý současně. Mrtvý je v tom, že v období, kdy byl schválen, tedy v roce 1947, byl v zásadě naplněn. Ale živý je v tom, že vytvořil nějaké majetkoprávní poměry, které dodnes přetrvávají a jsou minimálně pro ty původní vlastníky nespravedlivé,” popisuje své vnímání kontroverzního zákona soudce Nejvyššího správního soudu JUDr. Karel Šimka, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 7 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda Petra Fialy ruší zaručenou mzdu v soukromém sektoru

6:16 Vích (SPD): Vláda Petra Fialy ruší zaručenou mzdu v soukromém sektoru

Pětikoalice spolu s hnutím ANO, pokračuje v asociálních kouscích na úkor českých občanů. Tentokrát s…