ODS: Evropský parlament potvrdil dlouhodobý rozpočet EU na rok 2021-2027

19.12.2020 12:12 | Zprávy

Vláda musí co nejrychleji předložit programy pro jeho využití ke změnám, které zemi čekají

ODS: Evropský parlament potvrdil dlouhodobý rozpočet EU na rok 2021-2027
Foto: ODS
Popisek: ODS

Evropský parlament schválil dlouhodobý rozpočet Evropské unie na roky 2021-2027 (tzv. víceletý finanční rámec). S drobnými úpravami tak potvrdil dohodu z jednání Evropské rady z července letošního roku. ODS považuje schválení víceletého rámce za důležité, nicméně nesouhlasí s vytvořením tzv. Fondu obnovy, který vychází z chybného závěru, že postižené ekonomiky postaví na nohy další dotace a nové evropské daně.

„V současné nejisté době je dobře, že na poslední chvíli došlo k dohodě a schválení dlouhodobého rozpočtu EU. Dlouhodobě fungující programy pro dopravu, výzkum nebo i na zajištění příjmů zemědělců a na ochranu životního prostředí budou fungovat i v následujících letech. Na druhou stranu byl také schválen tzv. Fond obnovy, který nabízí 750 mld. eur pro obnovu covidem postižených ekonomik. Tento fond však vychází z chybného závěru, že z krize se lze dostat novými dotacemi a také novými evropskými daněmi, které se ke zřízení fondu vážou,“ uvedla poslankyně EP Veronika Vrecionová.

Nový víceletý finanční rámec bude mít k dispozici 1074 mld. eur na dobu 7 let a navíc 750 mld. eur ve Fondu obnovy. Počítá se zavedením nových vlastních zdrojů – příspěvkem z nerecyklovaných plastů, zjednodušeným vlastním zdrojem z DPH a následovat bude daň z finančních transakcí, digitální daň a společný základ korporátní daně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dotaz na založení NOVÉ FRAKCE v EU , EP .

Dobrý den přeji . Vážená paní europoslankyně , hnutí ANO prý zakládá novou frakci v EU , EP . Nechystáte se vy KSČM, STAČILO založit též novou celo-unijní pro m í r o v o u frakci , za pomoci sloučení všem celoevropských pacifistů do EU , EP navolených ? Děkuji Vám za odpověď .

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Kdo fantazíruje o ruském míru diktovaným Putinem, jde proti zájmům ČR

23:07 Ministr Jurečka: Kdo fantazíruje o ruském míru diktovaným Putinem, jde proti zájmům ČR

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k volání po míru.