Premiér Fiala: Přátelství mezi Saskem a ČR se rozvíjí tak, že hranice mezi státy už není patrná

04.07.2024 6:23 | Monitoring

Premiér Petr Fiala společně s ministerským předsedou Svobodného státu Sasko Michaelem Kretschmerem navštívil v úterý 2. července 2024 region Krušnohoří. Cesta se konala v kontextu pátého výročí zápisu hornického regionu na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Premiér Fiala: Přátelství mezi Saskem a ČR se rozvíjí tak, že hranice mezi státy už není patrná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Český premiér ocenil čas, který strávili s ministerským předsedou Saska na cestě po Krušnohoří. Společně si prohlédli místa v Jáchymově na české straně, následně se autobusem přesunuli do Annabergu – Buchholz a Marienbergu v Německu, kde mohli vidět výsledky toho, co se zde za pět let podařilo udělat.

„Měli jsme možnost mluvit s reprezentanty samosprávy, viděli jsme celou řadu projektů, které se podařily, a mám velkou radost, že přátelství mezi Saskem a Českou republikou a vzájemné vztahy se rozvíjí takovým způsobem, že hranice mezi Českem a Německem už není patrná. Vytváříme něco, co prospívá rozvoji obou našich zemí,“ oznámil Fiala.

Anketa

Je dobře, že Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými?

98%
1%
hlasovalo: 12320 lidí

Během cesty oba premiéři otevřeli také další důležitá přeshraniční témata a projekty, jako je dopravní propojení obou zemí, těžba lithia, nebo výstavba nové továrny na čipy v Drážďanech. „Hledáme správný model, jak v této věci spolupracovat. Nejlepší cestu vidím v tom, že na území ČR vzniknou dodavatelské řetězce a podpora, která bude i výhodná pro menší a střední firmy. Nám se podařilo získat obrovského zahraničního investora pro výrobu polovodičů do Rožnova pod Radhoštěm – firmu onsemi,“ připomněl premiér.

Podle premiéra Petra Fialy je ale stále potřeba připomínat i minulost, což se právě díky investicím do krušnohorského regionu daří. Historická místa zde dle slov obou předsedů vlád znovu ožívají a lákají turisty. „Ukazuje se, že na dobré prezentaci minulosti, na úctě k tradicím a na kvalitním vzdělávání se dá stavět i z hlediska prosperity regionu. Udržuje pracovní možnosti a motivuje lidi, aby cítili k místu, kde žijí úctu,“ uzavřel premiér.

Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří byl utvářen 850letou historií dobývání surovin a dodnes je s ní velmi úzce spjat. Vliv báňského průmyslu se projevil na stavbách spojených s těžbou, ale i na krajině, architektuře, umění, kultuře a vědě. Na seznamu UNESCO je zapsáno 22 krušnohorských částí, z toho 17 na saské straně a pět na české, a to v Karlovarském a Ústeckém kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 32 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak Fiala , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBanjo123 , 04.07.2024 9:18:01
usilujte o to, aby hranice mezi námi a Německem zmizely. Jinými slovy, abychom se stali součástí Německa. Koneckonců to není až tak překvapivé. Dokonce i samotná předsedkyně poslanecké sněmovny prohlásila, že výstavba továrny na čipy za našimi hranicemi je pro nás velký úspěch. Ale pochybuji, že by to Němci chtěli. Jim vyhovujeme spíš jako kolonie.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda Petra Fialy ruší zaručenou mzdu v soukromém sektoru

6:16 Vích (SPD): Vláda Petra Fialy ruší zaručenou mzdu v soukromém sektoru

Pětikoalice spolu s hnutím ANO, pokračuje v asociálních kouscích na úkor českých občanů. Tentokrát s…