Obhájí Vondráček post předsedy? Svobodní volí

19.10.2024 22:05 | Monitoring

Svobodní jsou jednou z parlamentních stran, které si v závěru letošního roku volí své vedení. Na volebním sněmu v Praze úvodem se svými zdravicemi vystoupili senátoři Zdeněk Hraba a Jaroslav Chalupský, později zazněla slova Markéty Šichtařové a v neposlední řadě i zdravice Daniela Landy. Bezprostředně po dnešním sněmu budou Svobodní rozhodovat o pozici předsedy a o třech ze čtyř pozic místopředsedů.

Obhájí Vondráček post předsedy? Svobodní volí
Foto: Archiv Svobodných
Popisek: Foto: Senátor Jaroslav Chalupský, předseda Svobodných Libor Vondráček a senátor Zdeněk Hraba

Na letošní Republikový sněm strany Svobodní zavítali zajímaví hosté. Po úvodním slově dosavadního předsedy Libora Vondráčkavystoupili dva senátoři, kteří byli Svobodnými (spolu)nominováni během svých kandidatur. 

První promluvil Zděnek Hraba, který letos obhájil mandát v obvodu Benešov za koalici ODS, Svobodní, Konzervativní strana a Koruna česká. "Děkuji za pomoc všem členům i příznivcům z vašich řad, kteří mi pomohli při obhajobě mandátu," řekl na úvod. Dále zmínil soulad svých názorů s programem Svobodných, a to především v bodě zachování hotovosti a české koruny. Prohlásil, že se těší se na další spolupráci se Svobodnými.

Jaroslav Chalupský, nestraník, který byl v roce 2020 zvolen za Svobodné a který vystoupil jako druhý v pořadí, mj. objasnil svou motivaci účasti na sjezdu, tj. seznámit se s dalším směřováním strany.

Z dalších hostů je třeba zmínit Markétu Šichtařovou, která Svobodným poděkovala za podporu v senátní kampani. „Jednou bude jistě i u nás poptávka po někom jako je Javier Milei v Argentině. Zůstává jen otázkou, kdy ta doba přijde. My se proto nesmíme vzdávat myšlenek, které se už mnohokrát osvědčily. Budeme je muset využít naplno, až ta možnost bude,“ dodala Šichtařová před pravicově smýšlejícími spolustraníky.

Daniel Landa, který se tentokrát nemohl Sněmu Svobodných zúčastnit, poslal alespoň zdravici. V ní připomněl, že v prosinci uplyne 150 let od založení Národní strany svobodomyslné, která se i díky svým členům jako byli Karel Kramář, Alois Rašín a další zasloužila o založení samostatného Československa. „Jsem rád, že i dnes je u nás strana, která vnímá svobodu jako tu nejdůležitější hodnotu, strana, která mne opět pozvala na svůj sněm. Děkuji vám, že k českým občanům přistupujeme jako občanům svobodným,“ zaznělo před bouřlivým potleskem.

V odpolední části programu se představilk kandidáti na uvolněné pozice v republikovém předsednictvu, včetně kandidátů na předsedu strany. V boji o nejvyšší post se střetne dosavadní předseda Libor Vondráček, jeho vyzyvatelem je Dominik Hrubý.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV



Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Premiér Fiala ztratil kontakt s realitou, nebo spoléhá, že propadne milion hlasů

22:14 Prokop (Levice): Premiér Fiala ztratil kontakt s realitou, nebo spoléhá, že propadne milion hlasů

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vyjádření premiéra Fialy, že stojí druhý mandát, ab…