Okamura (SPD): České stavebnictví jde dál ke dnu, pane Bartoši

10.08.2024 8:13 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zpackané digitalizaci stavebního řízení.

Okamura (SPD): České stavebnictví jde dál ke dnu, pane Bartoši
Foto: archiv
Popisek: Lídr SPD Tomio Okamura na besedě v Praze

České stavebnictví jde dál ke dnu a bydlení bude ještě nedostupnější. Bartoš ho chce zpackanou digitalizací nejspíš dorazit…  Hnutí SPD již léta apeluje na to, aby bytová politika byla naprostou prioritou jakékoli vlády, chceme-li podpořit porodnost v pracujících rodinách. Stát musí převzít hlavní odpovědnost za budování dostatečných kapacit cenově dostupného vlastnického i nájemního bydlení. Je nutné obnovit rozsáhlou bytovou výstavbu a nastartovat dlouhodobý projekt výhodných půjček na bydlení pro pracující rodiny s garancí státu. To jsou recepty hnutí SPD, které jsme připraveni realizovat v praxi, staneme-li se součástí příští vlády.

Stavebnictví v červnu zrychlilo meziroční propad na 10,2 procenta po květnovém poklesu o 6,8 procenta. V pozemním stavitelství, tedy stavbách budov, výroba proti loňskému červnu klesla o 10,4 procenta. Produkce v inženýrském stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, byla meziročně nižší o deset procent.

„Meziroční vyšší než desetinový propad signalizuje, že stavební výroba v Česku prochází závažným útlumem. Ten se projeví budoucí nižší nabídkou nových nemovitostí na trhu, což v oblasti rezidenční výstavby povede k dodatečnému tlaku na růst cen bydlení. V nadcházející době se bude muset stavebnictví vypořádat se současnými problémy spojenými s digitalizací stavebního řízení, které - pokud by přetrvaly do podzimu, což je málo pravděpodobně - dokonce mohou mít negativní makroekonomický dopad.“ Uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

V ČR jsou velmi dlouhé povolovací stavební procesy (ještě prodloužené zpackanou Bartošovou digitalizací), což výstavbu nesmírně prodražuje. Stavební materiály a stavební práce od pandemie covidu zdražily o 40 %! Ministerstvo pro místní rozvoj dokonce meziročně snížilo výdaje na podporu bydlení zhruba o třetinu a zrušilo projekt půjček na bydlení pro mladé rodiny.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

22:41 Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

Úspěšné české juniorské reprezentantky ve veslování Eva Slepičková a Michaela Uličná dorazily dnes n…