Okamura (SPD): Fialova drahota. Češi si v práci dopřávají teplé obědy stále méně

04.09.2023 23:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdražení hotových jídel.

Okamura (SPD): Fialova drahota. Češi si v práci dopřávají teplé obědy stále méně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Češi si v práci dopřávají teplé obědy stále méně. Do jídelny nebo restaurace zajde v pracovní dny jen 16 procent zaměstnanců. Téměř polovina na oběd do jídelny nebo restaurace nechodí vůbec.

Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK a informoval o něm sever faei. Důvodem poklesu pravidelného stravování v jídelnách a restauracích je Fialova drahota. Průměrná cena obědového menu podle Edenred Restaurant Indexu ve srovnání s červencem 2022 totiž stoupla o 21,4 koruny na zhruba 185 korun.

Část zaměstnanců chodí na teplé jídlo do kantýny nebo restaurace aspoň občas. Třikrát nebo čtyřikrát týdně tímto způsobem obědvá 13 procent lidí, jednou nebo dvakrát pak 22 procent. Polovina zaměstnanců (49 %) v průběhu pracovního týdne v jídelně, v kantýně nebo v restauraci neobědvá ani jednou.

„Současná situace, kdy zaměstnanci vyhledávají plnohodnotné obědy v restauraci stále méně často, je znepokojivá. Část lidí dokáže toto jídlo nahradit kvalitní stravou připravenou z domova, což by bylo ideální. Lidem ale mnohdy kromě peněz chybí také čas, případně dostatek zdravých alternativ v jejich okolí,“ uvedla odbornice na výživu Hana Pávková Málková ze společnosti STOB.

Dodala, že zaměstnanci pak obědy často řeší právě nákupem hotových jídel či polotovarů, nebo oběd dokonce vynechávají, což je zcela nevhodné. „Může to vést k větší únavě v odpoledních hodinách, nižší produktivitě práce, nedostatku energie na případnou pohybovou aktivitu a následnému večernímu přejídání,“ vysvětlila.

Odborníci přitom varují, že dlouhodobě nevhodná forma stravování v práci může vést ke vzniku nezdravých stravovacích návyků, kterých se pak lidé obtížně zbavují.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Je třeba vždy brát v úvahu ekonomický kontext

18:09 Ministr Bek: Je třeba vždy brát v úvahu ekonomický kontext

Projev na 119. schůzi Poslanecké sněmovny 21. listopadu 2024 – reakce na připomínku poslankyně Berko…