Další důkaz diktátu nadnárodních korporací a řetězců, proti kterému bojuje hnutí SPD. Pěstitelé zeleniny prodávají své zboží obchodním řetězcům za zhruba poloviční cenu, než jakou zaplatí spotřebitelé v obchodech! Řekl to 26. dubna předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka. Korporace si pěkně mastí kapsy na českých pěstitelích i spotřebitelích! To opět dokazuje, jak potřeba zákon na podporu českých potravin, českých zemědělců a tím pádem i českých spotřebitelů, který prosazovalo hnutí SPD. Šlo o podporu těch potravin, které lze u nás vypěstovat.
Evropská unie, globalisté a nadnárodní korporace zničili české zemědělství. Fakta jsou děsivá. Bývalý prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz upozornil na některé katastrofické údaje týkající se úpadku českého zemědělství a tyto informace zde uvedu. U ovoce jsme soběstační zhruba z třiceti procent, u zeleniny z 25 procent. I proto je potřeba schválit zákon na podporu českých potravin a českého zemědělství, který navrhlo hnutí SPD a ostatní strany ho bohužel potopily.
Došlo k degradaci živočišné výroby, k masivnímu snížení stavů, kdy dojnic máme v ČR jen 29 procent oproti roku 1989, prasnic 28 procent, nosnic 33,5 procent, což nás přesunulo mezi závislé státy na potravinách zejména ze starých zemí EU. Tím nejsme jen nesoběstační, ale vytvořili jsme obrovské nebezpečí v případě živelných pohrom, nepokojů, či přírodních katastrof (výbuch sopky v Irsku, ničivé tsunami apod.).
Sousedi jako Německo vyrábí 2,3krát více mléka na 100 hektarů zemědělské půdy, 5,3krát více vepřového masa na 100 hektarů zemědělské půdy, 3,4krát více hovězího masa na 100 hektarů zemědělské půdy a Nizozemsko vyrábí 9,8krát více mléka na 100 hektarů zemědělské půdy, 11,1krát více vepřového masa na 100 hektarů zemědělské půdy a 9,9krát více hovězího masa na 100 hektarů zemědělské půdy. V roce 1989 jsme měli kolem 3,5 milionů hektarů orné půdy, v současné době je výměra cca 2,465 milionů hektarů.
Československo bylo cukrovarnickou velmocí, nejen v produkci cukru, ale i ve vývozu celých cukrovarů po celém světe. V roce 1989 mělo Československo ještě 52 cukrovarů. Po vstupu do EU máme pouze 5 cukrovarů (společností), na Slovensku jen dva, kvóty nejdříve utlumily výrobu cukru, větší část výroby cukru přešla do rukou zahraničních majitelů, pak následovalo zrušení kvót s tím, že zbývající tři české společnosti snížením cen cukru ukončí činnost. Nestalo se, čeští producenti a zpracovatelé cukru mají jedny z nejlepších výsledků v Evropské unii, ale místo na 120 000 hektarech se cukrovka pěstuje pouze na necelých 60 tisících hektarech.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV