Okamura (SPD): Kvůli Fialově vládě čeští občané ztrácí důvěru ve zdravotní systém

19.08.2024 19:06 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k upadající důvěře v české zdravotnictví.

Okamura (SPD): Kvůli Fialově vládě čeští občané ztrácí důvěru ve zdravotní systém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda SPD

Kvůli Fialově vládě čeští občané ztrácí důvěru ve zdravotní systém. Třetina lidí není v Česku spokojená s fungováním zdravotnictví. Propad nastal v posledních letech a je zapříčiněn hlavně útrapami s objednáváním k lékařům, dostupností péče i s nedůvěrou k politikům. Péči berou lidé více do vlastních rukou, ukázal mezinárodní průzkum farmaceutické společnost STADA. Spokojenost se zdravotním systémem v Česku byla ještě v roce 2021 na úrovni 83 procent, postupně spadla na letošních 68 procent!

Hlavním důvodem je špatná dostupnost termínů na vyšetření u lékaře, což vadí přibližně 40 procentům Čechů.  „Častým argumentem u nespokojenosti byla také osobní zkušenost. Každý druhý Čech má buď sám, zprostředkovaně, či v rámci rodiny, negativní zkušenost se systémem,“ uvedl Martin Šlégl, generální ředitel STADA pro Českou republiku. O věci informovaly Novinky.

Není divu, že zdravotnictví je ve velkých problémech, když polovina praktických lékařů pro děti a dorost je podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) v penzi, jejich ordinací za pět let ubylo skoro 400 a očekávají se další odchody pracujících seniorů. Potřeba bude 1100 úvazků. Ubývá i diabetologů nebo chirurgů, praktických lékařů pro dospělé je v důchodovém věku 40 procent a ambulantních specialistů je v důchodovém věku 43 procent s chirurgů polovina.

Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem českým občanům platícím povinné zdravotní pojištění a všem tzv. státním pojištěncům, což jsou např. děti, senioři či zdravotně postižení. Premiér Petr Fiala by měl proto navrhnout prezidentovi republiky odvolat  Vlastimila Válka z funkce ministra zdravotnictví. Odmítáme zároveň další privatizaci zdravotnictví, která je záměrem asociální vlády Petry Fialy (ODS)!

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Odchod do důchod

Připouštíte, že je dost asociální, když chce vláda navyšovat věk odchodu věku do důchodu? Jelikož má vláda většinu, tak si to určitě prosadí, zajímá mě, zda to projde i přes senát? Tam má sice tato koalice také většinu, ale třeba je víc takových jako vy, co je proti? Nebo jste proti a přesto budete ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Senát uspěl s "mojí" vratkou v Poslanecké sněmovně

7:17 Senátor Canov: Senát uspěl s "mojí" vratkou v Poslanecké sněmovně

Rakce na svém veřejném facebookovém profilu na schválení novely zákona o základních registrech v sen…