Okamura (SPD): Senátorům je asi jejich plat málo

08.12.2020 17:33 | Zprávy

Komentář na facebookovém profilu k návrhu 30 senátorů k Ústavnímu soudu na zrušení snížení platu při kumulaci funkcí

Okamura (SPD): Senátorům je asi jejich plat málo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Opět se ukazuje, že Senát je drahá, nepotřebná a navíc i škodlivá instituce a v zájmu demokracie je potřeba ho zrušit. Skupina 30 senátorů se senátorem ODS Vladislavem Vilímcem včele podala návrh k Ústavnímu soudu, aby zrušil to, že pokud někdo kumuluje funkce – je třeba současně členem Parlamentu a současně obecního nebo krajského zastupitelstva, měl nárok jen na 40 procent odměny. Senátorům je asi jejich plat málo a chtějí plné odměny a hromadění funkcí.

Hnutí SPD prosazovalo, aby v případě, že je někdo členem vlády, poslancem či senátorem a současně členem obecního a krajského zastupitelstva, tak aby za to, že je zastupitelem, nebral žádnou odměnu. To bohužel neprošlo. Takže vidíme, že opět se ukazuje, že Senát je drahá, nepotřebná a navíc i škodlivá instituce a v zájmu demokracie je potřeba ho zrušit. Hnutí SPD prosazuje zrušení Senátu. A to hned z několika důvodů. Volební účast u senátních voleb je dlouhodobě v druhém kole pod 20 procent oprávněných voličů a účast má spíše klesající tendenci. V roce 2016 to bylo dokonce jen 15,38 procenta, v roce 2018 16,49 procenta. Čili legitimita Senátu založená na účasti občanů v senátních volbách je naprosto mizivá.

V porovnání se Senátem je účast voličů v prezidentských volbách o mnoho vyšší a činí okolo 60 procent. Podobně u voleb do Poslanecké sněmovny osciluje kolem 60 procent a pokud jde o komunální volby, tak bývá něco pod 50 procent. Takže Senát má z občany volených orgánů daleko nejmenší legitimitu. Dokonce menší než kraje.

Senát za více 20 let své existence neprokázal, že je potřebný a nedokázal si získat důvěru občanů. Občané mu svou neúčastí v senátních volbách vystavili vysvědčení a ukázali červenou kartu sami. Vidíme, že senátoři jsou v praxi mnohdy odtrhnuti od názorů občanů a chtějí například žalovat za velezradu prezidenta Zemana, který má mnohem větší legitimitu a podporu u občanů než celý Senát… To je směšné.

Navíc přímou volbou prezidenta Senát přišel o další významnou pravomoc a je prakticky téměř k ničemu, protože Sněmovna ho může přehlasovat a Senát může podávat návrhy zákonů pouze jako celek a Sněmovna jeho návrhy může odmítnout. Roční výdaje na chod Senátu jsou přes půl miliardy korun. Tyto prostředky by se daly určitě utratit na prospěšnější věci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Benefity od zaměstnavatele.

Dobrý den, paní ministryně. Můj zaměstnavatel mi v rámci benefitů nabízí měsíčně jistou částku, kterou mohu rozdělit mezi volnočasové aktivity, vzdělání, platby na e-shopech (lékárny, knížky), životní pojištění a penzijní připojištění. Pokud se rozhodnu peníze utratit za dovolenou, fitness, jazykov...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Od začátku července lze podávat hromadné žaloby

6:23 Ministr Blažek: Od začátku července lze podávat hromadné žaloby

Dne 1. července 2024 nabyl účinnosti zákon č. 179/2024 Sb., o hromadném občanském řízení soudním, kt…