Okamura (SPD): Žádné řešení od pana premiéra neslyšíme

09.04.2024 20:07 | Zprávy

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 9. dubna 2024 - požadavek řešení vysokých cen vládou Petra Fialy

Okamura (SPD): Žádné řešení od pana premiéra neslyšíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda SPD

Vážené dámy a pánové, já bych chtěl jménem hnutí SPD navrhnout několik mimořádných bodů.

Jako bod číslo jedna bod: Pořád se drží drahé ceny v České republice. Za poslední dva roky vzrostly průměrné ceny zboží v České republice v průměru o 28,5 %, což je téměř nejvíce v Evropě. Ceny potravin za tuto dobu stouply o 31 % a jsou opět jedny z nejvyšších v rámci celé Evropy.

A já bych se chtěl, a opakovaně se tady na to ptám zástupců Fialovy vlády, jak to chtějí řešit? Jaké nabízí řešení, protože žádné řešení od pana premiéra neslyšíme! Já jsem ho poslouchal, protože jsem ho musel poslouchat ve čtvrtek večer v CNN Prima, protože jsem měl za úkol hned jít do pořadu po něm a měli jsme komentovat jeho vystoupení, to, co říká, takže jsem tam šel, takže jsem to musel poslouchat a udělat si nějaké poznámky, ale o tom ještě budu hovořit. A pan premiér skutečně nenabízí žádné řešení. Jeho vláda nenabízí žádné řešení těch drahých cen.

A ještě více zdražilo oblečení a obuv, kde jsou ceny na 112 % vůči průměru států EU. Nadprůměrná je rovněž naše cenová hladina u mobilních komunikačních služeb, kde je Česká republika na 116 % průměru zemí EU. Tyto závěry vyplývají z nedávno zveřejněné analýzy České spořitelny: Jak doháníme západ, se jmenuje v uvozovkách ta analýza. Tato analýza dále uvádí, že zatímco většina ostatních evropských států vysokou hladinu inflace z roku 2022 loni relativně rychle snížila, v České republice se takzvaný harmonizovaný index spotřebitelských cen zastavil na 12 %, což je druhý nejhorší výsledek v zemích EU, přičemž oproti indexu za rok 2015 stouply spotřebitelské ceny v České republice do roku 2023 o 48 %. Celkový růst spotřebitelských cen byl v České republice za toto období čtvrtý nejvyšší v Evropské unii. Nejvíce se za tuto dobu zvýšily ceny v oblasti stravování a ubytování, a to o 73 % oproti roku 2015.

V oblasti cen bydlení, vody a energií jde o nárůst o 72 %. To je třetí nejvyšší růst v rámci EU. A u oblečení, obuvi, sportovního vybavení, kin, divadel a koncertů byl v České republice cenový nárůst u těchto položek od roku 2015 do konce loňska vůbec nejvyšší v celé Evropské unii. Růst cen zboží a služeb v České republice nebývale akceleroval právě v posledních dvou letech, což je tedy jednoznačně vina a odpovědnost vlády Petra Fialy, která nejen, že proti inflaci nikterak nebojuje, ale naopak i svými kroky ještě podněcuje. Jde mimo jiné o výrazné zvýšení DPH a spotřebních daní prostřednictvím takzvaného konsolidačního balíčku a o stále se zvyšující deficit státního rozpočtu a státního dluhu způsobený nesmyslným zvyšováním zbytných výdajů ze strany současné vlády, ať už jde o předražené a nesmyslné zbrojní nákupy v zahraničí, masivní finanční podporu Ukrajiny či vysoké finanční odvody do EU.

Státní dluh na konci roku 2023 činil za Fialovy vlády 3,1 bilionu korun a výdaje na jeho obsluhu vzrostly od roku 2019 téměř o 30 miliard na loňských 68,3 miliardy korun. Hnutí SPD jasně říká návrhy: Je nutné okamžitě začít snižovat tento astronomický státní dluh a směřovat k vyrovnané bilanci veřejných financí. Bez těchto kroků bude zdražování snižující životní úroveň českých občanů a znehodnocující jejich úspory i nadále pokračovat.

A premiér Petr Fiala tady tvrdí nějaké nesmysly, ale realita je taková, že státní rozpočet vykázal ke konci března deficit 105 miliard korun. Schodek se tak oproti únoru prohloubil o 2,5 miliardy korun. V tiskové zprávě to v úterý oznámilo Ministerstvo financí. Zadlužování roste.

Loni skončil státní rozpočet ve schodku 288,5 miliardy korun. Vysoké deficity státního rozpočtu vedou k prohlubujícímu se zadlužování země. Dluh státu loni meziročně vzrostl o 216 miliard a na konci roku činil 3,1 bilionu korun. Výdaje na jeho obsluhu vzrostly od roku 2019 téměř o 29 miliard na loňských 68,3 miliardy korun. Letos se mají výdaje na dluhovou službu opět zvýšit, a to na 95 miliard korun.

A samozřejmě to, co nám tady tvrdí Fialova vláda, jsou úplné nesmysly. Lžou sami sobě i občanům, protože analytik České spořitelny a člen výboru pro rozpočtové prognózy v této souvislosti řekl, jmenuje se Michal Skořepa, že březnová čísla přinesla oproti prvním dvěma měsícům, co? Cituji: "Celkově však zatím letošní rozpočtová čísla žádný velký optimismus nevzbuzují."

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

22:28 Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

Stanovisko Trikolory k rezoluci Evropského parlamentu.