Paroubek: Drahošova klišé

08.04.2017 19:30 | Zprávy

Bývalý předseda Akademie věd Drahoš je určitě úctyhodný muž a nyní již i prezidentský kandidát. Neměl by však sahat k zažitým klišé jen proto, že jsou prostě součástí politické výchovy českého obyvatelstva pravicovými médii. O co se jedná?

Paroubek: Drahošova klišé
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Pan kandidát na prezidenta se vyjádřil, že čínské investice jsou pro českou ekonomiku bez významu. Z pohledu dnešního dne má jistě pravdu. Čínské investice zatím v české ekonomice nehrají žádnou významnější roli, a to prostě proto, že ve vývoji česko-čínských vztahů nastalo oživení především iniciativou prezidenta M.Zemana, ale i iniciativou vlády B. Sobotky, až zhruba před dvěma lety.

Kdyby chtěl pan Drahoš mluvit pravdu, řekl by: „Čínské investice zatím nehrají v české ekonomice velkou roli, ale to se může během příštích několika let významně změnit.“

A proč v české ekonomice čínské investice nyní nehrají větší roli, i když by mohly a měly? Prostě proto, že v jisté době české pravicové vlády (v letech 2007 až 2013) prostě torpedovaly politické i ekonomické vztahy s ČLR…

Číňané samozřejmě toto prostředí, které nebylo příznivé pro jejich investice a investory, ignorovaly. Tak to dělají všude, a naopak v zemích, které jsou k nim vstřícné a navazují s nimi strategická partnerství. Příkladem je např. Chile. Je příkladem proto,že se vesele rozvíjí nejen zahraniční obchod mezi oběma státy, ale je také zaznamenávána v podstatě vyrovnaná obchodní bilance obchodu mezi oběma státy. A jsou zde velmi dobré podmínky pro příchod nových čínských investorů.

Strategickou smlouvu o spolupráci podepsala Čína z Chile před 12 lety. A zhruba po 7–10 letech po podpisu smlouvy začala tato smlouva nést své plody pro obě strany. A je nesporné, že větší zájem na plnění smlouvy mělo právě Chile. A tak tomu může být i u nás. Pokud včas zasadíme, sklidíme dobrou úrodu. Pokud nezasejeme, není co sklízet.

Jiří Drahoš je vysoce inteligentní muž. Neměl by se utápět v politickém klišé jen proto, že to ocení pražská kavárna, silně číno- a komunisotžroutská, a že tomu bude aplaudovat významná část médií.

Zemanův přístup k této věci je naopak velmi realistický. Koneckonců za pár týdnů bude M. Zeman přijat americkým prezidentem ve Washingtonu a o něco později i čínským prezidentem v Pekingu. A je tomu tak dobře. Drahoš, pokud by byl prezidentem, se tímto způsobem nejspíš do Pekingu ani Washingtonu nikdy nepropracuje.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): Vůbec nebere v úvahu dobu dožití ve zdraví

22:31 Maříková (SPD): Vůbec nebere v úvahu dobu dožití ve zdraví

Projev na 113. schůzi Poslanecké sněmovny 4. října 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zák…