Paroubek: Drahošova klišé

08.04.2017 19:30 | Zprávy

Bývalý předseda Akademie věd Drahoš je určitě úctyhodný muž a nyní již i prezidentský kandidát. Neměl by však sahat k zažitým klišé jen proto, že jsou prostě součástí politické výchovy českého obyvatelstva pravicovými médii. O co se jedná?

Paroubek: Drahošova klišé
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Pan kandidát na prezidenta se vyjádřil, že čínské investice jsou pro českou ekonomiku bez významu. Z pohledu dnešního dne má jistě pravdu. Čínské investice zatím v české ekonomice nehrají žádnou významnější roli, a to prostě proto, že ve vývoji česko-čínských vztahů nastalo oživení především iniciativou prezidenta M.Zemana, ale i iniciativou vlády B. Sobotky, až zhruba před dvěma lety.

Kdyby chtěl pan Drahoš mluvit pravdu, řekl by: „Čínské investice zatím nehrají v české ekonomice velkou roli, ale to se může během příštích několika let významně změnit.“

A proč v české ekonomice čínské investice nyní nehrají větší roli, i když by mohly a měly? Prostě proto, že v jisté době české pravicové vlády (v letech 2007 až 2013) prostě torpedovaly politické i ekonomické vztahy s ČLR…

Číňané samozřejmě toto prostředí, které nebylo příznivé pro jejich investice a investory, ignorovaly. Tak to dělají všude, a naopak v zemích, které jsou k nim vstřícné a navazují s nimi strategická partnerství. Příkladem je např. Chile. Je příkladem proto,že se vesele rozvíjí nejen zahraniční obchod mezi oběma státy, ale je také zaznamenávána v podstatě vyrovnaná obchodní bilance obchodu mezi oběma státy. A jsou zde velmi dobré podmínky pro příchod nových čínských investorů.

Strategickou smlouvu o spolupráci podepsala Čína z Chile před 12 lety. A zhruba po 7–10 letech po podpisu smlouvy začala tato smlouva nést své plody pro obě strany. A je nesporné, že větší zájem na plnění smlouvy mělo právě Chile. A tak tomu může být i u nás. Pokud včas zasadíme, sklidíme dobrou úrodu. Pokud nezasejeme, není co sklízet.

Jiří Drahoš je vysoce inteligentní muž. Neměl by se utápět v politickém klišé jen proto, že to ocení pražská kavárna, silně číno- a komunisotžroutská, a že tomu bude aplaudovat významná část médií.

Zemanův přístup k této věci je naopak velmi realistický. Koneckonců za pár týdnů bude M. Zeman přijat americkým prezidentem ve Washingtonu a o něco později i čínským prezidentem v Pekingu. A je tomu tak dobře. Drahoš, pokud by byl prezidentem, se tímto způsobem nejspíš do Pekingu ani Washingtonu nikdy nepropracuje.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): Vůbec nebere v úvahu dobu dožití ve zdraví

22:31 Maříková (SPD): Vůbec nebere v úvahu dobu dožití ve zdraví

Projev na 113. schůzi Poslanecké sněmovny 4. října 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zák…