Paroubek: Zajímavý daňový námět Francouzů

09.04.2016 12:30 | Zprávy

Francouzský ministr hospodářství E. Macron se vyjádřil v souvislosti s daňovou politikou vedoucích zemí EU, že by bylo dobré sjednotit daňové sazby. Francouzský ministr financí přitom porovnával pouze daňové sazby ve Francii s Británií a Irskem, kde jsou nižší, s tím, že to pro podniky a podnikatele, kteří chtějí v zahraničí investovat, vytváří nezaslouženou výhodu pro Velkou Británii a Irsko.

Paroubek: Zajímavý daňový námět Francouzů
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Francie z firemních zisků vybírá celou třetinu, což je jedna z nejvyšších daní v EU. V Irsku udržují u firemních zisků daňovou sazbu 12,5 % a Velká Británie má do roku 2020 přejít z 20 % na 17 % sazbu.

Podobná argumentace, jakou používá Macron, je mi blízká, protože do budoucna, pokud má EU hrát nějakou závažnější roli ve světovém hospodářství, bude zcela nepochybně muset jít cestou sjednocování ekonomických politik. Tedy v prvé řadě politiky fiskální, ale i politiky daňové, pokud jde o daně a daňové sazby. Z tohoto hlediska má ČR silně podhodnocené daňové sazby v podnikatelském sektoru, porovnáme-li je jak s Velkou Británií či Německem nebo Švédskem.

Okamžitě zralá je u nás k zavedení druhá sazba korporátní daně u bank a firem oligopolního charakteru typu Agrofertu. Většina těchto firem odvádí do zahraničí (Agrofert či ČEZ jsou ovšem jako jedny z mála obřích firem ryze české firmy) obrovské dividendy, jejichž výše v některých letech převyšuje 300 miliard korun ročně.

Bude dobré, aby se tímto námětem začaly zabývat také české politické strany. Alespoň ty politické strany, které jsou schopné v této oblasti realisticky uvažovat o evropské integraci, jejích etapách a také cílech. V tuto chvíli by bylo dobré zahájit alespoň odbornou diskusi na toto téma.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co jako senátor můžete udělat pro region?

Myslím, co k tomu máte za pravomoci? Není senát jen ten, kdo schvaluje či naopak neschvaluje to, s čím přijde sněmovna? Nemůžete toho teda pro region udělat víc jako poslanec? A co jste pro něj vlastně udělal dosud? Máte dojem, že se na životě v Ústeckém kraji za poslední roky změnilo něco k lepšímu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janulík (ANO): Senát funguje už jen jako schvalovací automat

20:07 Janulík (ANO): Senát funguje už jen jako schvalovací automat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ztrátě původního smyslu Senátu