Pekarová Adamová (TOP 09): Ve Sněmovně ubytujeme děti z oblastí povodní

01.10.2024 14:01 | Monitoring

Ode včerejšího dne jsou provozně-účelová zařízení Poslanecké sněmovny po několik týdnů k dispozici dětem z oblastí postižených nedávnými povodněmi. Kancelář Poslanecké sněmovny tak poskytne zázemí pro pobyt a výuku celkem 139 dětí ze Základní školy Česká Ves a Základní školy Jeseník. Vzhledem k rozsáhlému poškození obou škol bude výuka dětí probíhat ve sněmovních zařízeních.

Pekarová Adamová (TOP 09): Ve Sněmovně ubytujeme děti z oblastí povodní
Foto: Interview ČT24
Popisek: Markéta Pekarová Adamová v pořadu Interview ČT24

„Ničivé povodně, s jejichž následky se na řadě míst naší země budeme ještě dlouho vypořádávat, připravily mnoho rodin o střechu nad hlavou a jejich děti o možnost docházet do škol. Proto jsme se ve spolupráci s prezidentskou kanceláří rozhodli dětem z nejvážněji postižených oblastí nabídnout zázemí pro školu v přírodě ve sněmovních ubytovacích zařízeních,” uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Od 30. září budou děti po dva týdny ubytovány v provozně-účelovém zařízení v Harrachově. Od 21. října pak další děti čeká týdenní pobyt v provozně-účelovém zařízení v Lipnici nad Sázavou. Pobyt je pro školní skupiny bezplatný, Kancelář Poslanecké sněmovny bude hradit jejich ubytování i stravu. Kancelář Poslanecké sněmovny tak chce pomoci rodinám, které jsou v těžké životní situaci kvůli odstraňování škod způsobených povodněmi.

„Na základě podnětu Kanceláře prezidenta republiky po návštěvě pana prezidenta v oblastech postižených povodněmi jsem rozhodl o poskytnutí kapacit provozně-účelových zařízení Poslanecké sněmovny v Harrachově a v Lipnici nad Sázavou pro pobyty 139 dětí z těchto oblastí. Tyto pobyty se mají uskutečnit od 30. 9. do 4. 10. a od 7. 10. do 11. 10. v Harrachově a od 21. 10. do 25. 10. v Lipnici nad Sázavou. Jde o příspěvek pomoci postiženým rodinám a školám při odstraňování povodňových škod,“ uvedl vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek.

„Následky povodní jsou rozsáhlé a katastrofální. Zasaženy byly nejen rodinné a bytové domy, ale i veřejné instituce, školy a školky. A právě přerušení výuky v nejvíce postižených oblastech, které prezident republiky ihned po opadnutí vody navštívil, nás přivedlo na myšlenku alespoň částečně pomoct žákům, jejich rodičům a pedagogům, a zajistit dočasné prostory pro výuku. Kancelář prezidenta republiky nedisponuje žádnými velkokapacitními ubytovacími prostory, oslovili jsme proto Poslaneckou sněmovnu a společně nápad zrealizovali. Byli bychom samozřejmě rádi, pokud bychom tímto krokem inspirovali i další instituce, které mohou ubytování školám nabídnout,“ vysvětluje vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Milan Vašina.

Sněmovní provozně-účelová zařízení sloužila humanitárním účelům už dříve. Bezprostředně po vypuknutí války na Ukrajině byli ve sněmovních areálech v Harrachově a v Lipnici nad Sázavou ubytováni ukrajinští uprchlíci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Zůstanete v politice?

Pane Bartoši, nemyslíte, že jste se rozhodl unáhleně? Proč už nechcete být předsedou? Nebo to nechtějí jiní? Pokud je to tak, tak si neuvědomují, že strana stojí hlavně na vás. A co by mě taky dost zajímalo je, zda budete příští rok kandidovat do sněmovny?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 26 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Gratulujeme policisté, ministr Rakušan vás opět obelstil

18:01 Mašek (ANO): Gratulujeme policisté, ministr Rakušan vás opět obelstil

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neuskutečněným protestům Policie ČR.