Peksa (Piráti): V Maďarsku se odehrávají masivní stávky učitelů

13.10.2022 16:04 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k situaci v Maďarsku.

Peksa (Piráti): V Maďarsku se odehrávají masivní stávky učitelů
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

V Maďarsku se odehrávají masivní stávky učitelů za vyšší platy a samotné právo protestovat.

Už dobrou řadu měsíců můžeme být svědky toho, jak se Viktor Orbán snaží obcházet evropské sankce proti Rusku. Zatímco totiž chce maďarský autoritář jednou nohou zůstat v EU a nadále si nahrabávat evropské dotace, druhou nohou stojí pevně za Putinem.

Třešničkou na dortu Orbánovy politiky bylo zavedení cenového stropu pro komodity a naftu, kterou si ale maďarská pokladna už z principu nemohla dovolit. Obstojný populistický krok, obzvláště měsíc před volbami, Orbánovi sice získal obrovskou podporu – teď je ale více než jasné, že neřeší vůbec nic.

Na scénu přicházejí maďarské učitelky a učitelé, kteří už na počátku roku často neměli jak za své už tehdy extrémně nízké platy jak vyžít. Jenom pro kontext – průměrný plat učitelů na střední škole činí zhruba kolem 14 tisíc korun. Jejich první demonstrace za spravedlivý plat se v Maďarsku setkaly s tvrdou odezvou – někteří zúčastnění byli vyloučeni z práce a Budapešť zavedla nový zákon, který prakticky zakázal odborová shromáždění.

Platová situace se ale i nadále drasticky zhoršuje a tak se učitelé včera vydali spolu se studenty do ulic. Orbán ale svými učiteli nadále pohrdá. Podle vládní strany Fidesz vláda učitelům platy zvýší až v ten moment, kdy Maďarsku Evropská komise schválí vydání peněz z Fondu obnovy po pandemii. Na ty ale Budapešť nemá nárok, dokud neprovede zásadní změny, které ochrání rozpočet před rozkradením.

Teď ale přijde to nejlepší. Peníze, které EU v tuto chvíli Maďarsku zadržuje, jsou určené pouze na nové investice. S momentálními vyplácení učitelů nemají vůbec nic společného.
Orbán svým lidem prostě jen prachsprostě lže.

EDIT: Chtěl bych jenom upřesnit, že plat 14 tisíc měsíčně je v Maďarsku například průměrný plat učitelů s bakalářským titulem. I tak na něj více jak čtvrtina učitelů vůbec nedosáhne. Median učitelského platu v Maďarsku činí zhruba 19 tisíc korun, což je za profesi učitele pořád zoufale málo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…