Peštová (ANO): Cena povolenek stoupla dávno před energetickou krizí. Moc dobře to víme

18.09.2024 21:02 | Monitoring

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 18. září 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 383/2012 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů.

Peštová (ANO): Cena povolenek stoupla dávno před energetickou krizí. Moc dobře to víme
Foto: XTV
Popisek: Berenika Peštová

Děkuji za slovo, pane předsedající. Ale dáme si říct, dáme si říct - na svého ctěného předřečníka. Když chceme začínat, tak začneme v roce 2005, tam ty emisní povolenky vznikaly. 2005. Pak se dělal monitoring. 2007 se zaváděly. Takže koukněme se ještě hlouběji do historie. Nebudeme koukat na nějaké 2017, 2018. Když už se chceme koukat na 2017, 2018, tak já jsem to tady řekla na mikrofon. My jsme říkali, že o tom se mluvilo, že se uvede v život EU ETS 2. Ale jasně jsme řekli, že bez dopadových studií neexistuje. To jsme řekli, to je zaznamenané. Opravdu, bez dopadových studií neexistuje. Kde jsou ty dopadové studie? Kde jsou? (Reakce z lavic ODS: V Německu.) A řekli jsme jednoznačně, že každý členský stát bude mít svoji dopadovou studii, protože má jiný energetický (nesrozumitelné), má úplně jinak nastavenou ekonomiku. A kde jsou ty dopadové studie? Vždyť jsem to četla v tom stanovisku, ani do komise RIA to nešlo, protože bylo málo času.

Pan ministr už mi utekl, protože se bojí, že to ještě tady znovu do něj našiju, ale já si ho najdu. (Pobavení v sále.) Opravdu, po tom, co jsem domluvila, tak pan ministr se najednou vypařil. Ale je to jedno, aspoň tady mám pana ministra Hladíka. Možná že mi odpoví on. Ještě nějaké si tady zavolám. Takže v každém případě my jsme žádali studie dopadů.

A co se týče těch emisních povolenek, tak ty emisní povolenky nestouply v důsledku toho, že byla krize nebo že byla válka na Ukrajině. Ty stouply ještě dávno před tou energetickou krizí. Moc dobře to víme. Takže nebudeme slučovat věci, které jsou neslučitelné. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

22:41 Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

Úspěšné české juniorské reprezentantky ve veslování Eva Slepičková a Michaela Uličná dorazily dnes n…