Piráti: Lékař do každé obce nad 1000 obyvatel a krajská vysoká škola

15.07.2024 17:10 | Monitoring

Piráti v Karlovarském kraji představili programové priority do nadcházejících krajských voleb. Za priority si určili školství, zdravotnictví, životní prostředí a dokončení transformace ekonomiky.

Piráti: Lékař do každé obce nad 1000 obyvatel a krajská vysoká škola
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Jako hlavní cíle stanovili realizaci krajské vysoké školy, prosazení konceptu mobilní ordinace do každé obce nad 1000 obyvatel, zavedení CHKO Krušné hory a vytvoření nových pracovních míst v oblasti kreativního průmyslu.

Na rozvoji vysokého školství pracuje v pozici radního pro oblast školství Jindřich Čermák již čtvrtým rokem a za tu dobu se podařilo otevřít již několik vysokoškolských oborů. Ambice Pirátů jdou však dál – kraj si zaslouží vlastní plnohodnotnou vysokou školu.

„Absence samostatné vysoké školy je dlouhodobou bolístkou našeho kraje. Je to cesta na dlouhou trať a čeká nás ještě mnoho jednání. Rozhodně si nemyslíme, že vysoká škola vyřeší všechny problémy v kraji. Je to však první a nejdůležitější krok a pro jeho realizaci jsme připraveni udělat maximum,“ říká radní pro školství a dvojka kandidátky Pirátů Jindřich Čermák.

Mnoho odlehlých oblasti v kraji má problém s dostupností zdravotní péče. To by měl změnit koncept tzv. mobilních ordinací. V Karlovarském kraji je 30 obcí nad 1000 obyvatel. Podle Pirátů by do každé z nich měl alespoň jednou měsíčně přijet praktický lékař.

„Zavedení mobilních ordinací z nám neznámého důvodu legislativa doposud neumožňuje. Přitom by toto řešení dostalo dostupnou zdravotní péči i do těch nejodlehlejších částí kraje. Proto za kraj navrhneme změnu zákona a věříme, že v příštích čtyřech letech by již první mobilní ordinace mohly objíždět kraj,“ vysvětluje náměstek hejtmana a trojka pirátské kandidátky Vojtěch Franta.

Ochranu výjimečné krajiny v oblasti Krušných hor v podobě CHKO měli Piráti jako jediná strana již v minulém volebním období. Pro tento návrh se podařilo najít shodu napříč politickým spektrem a iniciovali jsme tak prvotní přípravy. Piráti podporují zavedení CHKO Krušné hory v nejširší možné variantě.

„Když jsme plán na zavedení CHKO Krušné hory psali do programu v roce 2020, věděli jsme, že je to projekt na víc než jedno volební období. Důležité bylo o potřebě tohoto kroku přesvědčit hlavně místní obyvatele a starosty. To se vesměs podařilo a nyní je míč na straně Ministerstva životního prostředí. Jsme odhodláni projekt dotáhnout, protože unikátní krajinná oblast v Krušných horách za ochranu rozhodně stojí,“ řekl kandidát č. 4 a odborník na životní prostředí Petr Adamec.

O tvorbu nových pracovních míst v kraji s vysokou přidanou hodnotou by se měla postarat oblast kulturních a kreativních průmyslů. Právě strategický projekt Agentury 4K, kterou založila Pirátka Markéta Monsportová, si toto klade za cíl.

„Kulturní a kreativní průmysly jsou označovány za uhlí 21. století. Je to klíč pro ekonomický růst kraje, kde lidé dělají kvalifikovanou práci s vysokou přidanou hodnotou. Nikdo před námi se o podporu těchto odvětví ani nepokusil a náš kraj tak v podílu KKP na ekonomice výrazně zaostával za ostatními. Nechceme si nechat ujet vlak a chyby našich předchůdců napravíme,“ konstatuje pirátská kandidátka na hejtmanku Markéta Monsportová.

Celý program i kandidátní listinu zveřejnili Piráti na svém webu https://karlovarsky.pirati.cz/programy/

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínek (PRO): Dlouhodobé zlepšení podmínek pro zdravotníky

17:02 Jelínek (PRO): Dlouhodobé zlepšení podmínek pro zdravotníky

Vyjádření Tomáše Jelínka k odměnám pro záchranáře z Ústeckého kraje při covidu.