Piráti: Válka proti drogám a zákazy obecně nefungují

13.10.2024 8:05 | Monitoring

Senát Parlamentu České republiky schválil průlomový návrh zákona o psychomodulačních látkách, který omezí nelegální obchod, dostupnost dětem a mladistvým a zneužívání těchto látek. Na druhé straně zajistí, aby látky s mírnou společenskou a zdravotní nebezpečností, jako je například kratom nebo nepsychoaktivní konopí, byly dospělými užívány informovaně a bezpečně.

Piráti: Válka proti drogám a zákazy obecně nefungují
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

„Nechceme už sledovat, jak si děti nakupují psychoaktivní látky v automatech před školou nebo v obchoďácích. Nový zákon tohle řeší a je obřím posunem směrem k racionálnímu a odpovědnému přístupu k návykovým látkám. Jsem velmi ráda, že Senát tuto tezi podpořil,“ říká poslankyně Klára Kocmanová, která návrh zákona zástupců většiny parlamentních stran spolupředložila v Poslanecké sněmovně.

„Psychomodulační látky si budou moci koupit pouze lidé starší 18 let a prodávat je budou moci za jasně daných podmínek jen registrovaní prodejci. Na balení produktů budou mimo jiné uváděny účinky, možná rizika i doporučené dávkování a na produkty nebude povolena reklama ve veřejných médiích, na internetu, ani jako součást sponzoringu na veřejných akcích nebo osobností. To je krok k tomu, abychom ochránili zejména děti a mladistvé před tím, že by je vídání reklamy ve veřejném prostoru lákalo k jejich užívání,” dodala Kocmanová s tím, že nyní zákon zamíří k prezidentovi.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

96%
0%
hlasovalo: 15427 lidí

„Nové psychoaktivní látky se na trhu objevují dnes a denně. Kromě toho, že válka proti drogám a zákazy obecně nefungují, nejsou ani schopny na tento překotný vývoj pružně reagovat. Zákon o psychomodulačních látkách nám umožňuje mít situaci skutečně pod kontrolou. Užívání psychomodulačních látek bude díky němu pro dospělé lidi bezpečné, kontrolované a v souladu s nejvyššími standardy ochrany zdraví, a pro děti a mladistvé nedostupné. Tím ochráníme ty, které je chránit potřeba, aniž bychom museli omezovat svobodu dospělých zodpovědných lidí,“ uvádí členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí a pirátská expertka na tuto problematiku Jana Michailidu.

„Nový zákon upřesňuje kompetence úřadů a na půdě Senátu se o tom vedla obsáhlá diskuze. Za mě je důležité, že zákon řeší současnou neúnosnou situaci a jako společnost budeme schopni lépe reagovat na rostoucí potřebu regulace nových psychoaktivních látek, které mohou mít významný dopad na veřejné zdraví. Ochráníme ty, co to potřebují, zároveň zajistíme svobodu rozhodnutí pro dospělé, “ uvádí k dnešnímu rozhodnutí Senátu pirátská senátorka Adéla Šípová.

Zákon nyní zamíří k podpisu prezidenta. Celý již byl notifikován také u Evropské komise, protože se jedná o naprosto přelomový a unikátní přístup k návykovým látkám v rámci celé EU. Zákon nabývá účinnosti od 1. ledna 2025.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Důchodová reforma

Dobrý den, nemyslíte, že jsou ty obstrukce zbytečné, že si vláda stejně prosadí svou, protože má většinu ve sněmovně i senátu? Mě by spíš zajímalo, jak s důchodovou reformou naložíte, když bude v příští vládě vy? Protože objektivně vzato jste s vlastním řešením za osm let vlády nepřišli a je jisté, ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 6 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Náklady na zavedení i provoz zálohování ponesou výrobci a dovozci nápojů

12:06 Ministr Hladík: Náklady na zavedení i provoz zálohování ponesou výrobci a dovozci nápojů

Povinné zálohování nápojových obalů pomůže dostat k recyklaci více než 2,5 miliardy kusů plastových…