Legislativa, která zlepší posuzování bezpečnosti látek v potravinovém řetězci a důvěru spotřebitelů, je odpovědí na úspěšnou evropskou občanskou iniciativu „Zakažte glyfosát a chraňte lidi a životní prostředí před toxickými pesticidy“.
"Podařilo se nám zajistit, aby posuzování rizik a povolování látek, jako jsou pesticidy, barviva, ochucovadla a jiné přídatné látky, (tak zvaná éčka) nebo geneticky modifikované potraviny, neprobíhalo za zavřenými dveřmi, ale bylo přístupnější veřejnosti. Zprávu považuji za jeden ze svých největších úspěchů z hlediska společenského významu. Vyjednané změny totiž významně zvýší bezpečnost našich potravin," říká Pavel Poc.
Nařízení o obecném potravinovém právu tvoří základní legislativní rámec v oblasti potravin, jelikož se vztahuje na celý potravinový řetězec – od zemědělce až na stůl spotřebitele. Jeho revize má zlepšit povolování a kontroly potravinových látek před tím, než vůbec vstoupí do procesu produkce potravin.
Podle Pavla Poce firmy již nebudou moci zatajovat nepohodlné studie nebo si kupovat příznivé výsledky, což se v některých případech prokazatelně dělo. Známý případ týkající se herbicidní látky glyfosátu při soudním projednávání odhalil praktiky, které nebudou nadále tolerovány. Zavedou se také častější kontroly laboratoří a jiných výzkumných institucí, kde si průmysl zadává studie. Evropský úřad pro bezpečnost potravin bude mít konečně povinnost aktivně zveřejňovat podpůrné údaje a informace týkající se žádostí o povolení, které budou veřejně dostupné. Díky tomu se zvýší kontrola ze strany veřejnosti i nezávislých vědců. V rámci autorizačního procesu budou probíhat konzultace s třetími stranami, které zajistí, že se bude vycházet z nejnovějších vědeckých poznatků a žádná informace a žádná data nezůstanou skryta.
"Do úvodních prohlášení se mi navíc podařilo prosadit, že by orgány veřejné moci měly informovat o případech záměrného porušení unijních předpisů spáchaných podvodnými nebo klamnými praktikami, které by mohly představovat riziko pro zdraví lidí i zvířat, a že by měly ukázat na dotčené výrobky. Není fér, když za potraviny poctivě platíme a jsme šizeni. A už vůbec není fér, když se takto pro zisky několika firem hazarduje s našimi životy."
V blízké době by mělo dojít i ke zlepšení Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva, který slouží k oznamování přímého nebo nepřímého rizika pro lidské zdraví. Zlepšit výměnu informací a spolupráci členských států v případech skandálů s potravinami byl též jeden z požadavků Evropského parlamentu při vyjednávání v tzv. trialozích s Evropskou komisí a Radou EU.
"Myslím, že jsme při vyjednávání jasně ukázali, že se sociální demokracie přiklání na stranu veřejného zdraví, a že v rámci politické rodiny Socialistů a demokratů jsme v Evropském parlamentu slyšet," dodává k výsledku Pavel Poc. "Evropský úřad pro bezpečnost potravin dnes díky nám otevírá dveře veřejnosti, teď je řada na členských státech."
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV