Legislativa, která zlepší posuzování bezpečnosti látek v potravinovém řetězci a důvěru spotřebitelů, je odpovědí na úspěšnou evropskou občanskou iniciativu „Zakažte glyfosát a chraňte lidi a životní prostředí před toxickými pesticidy“.
"Podařilo se nám zajistit, aby posuzování rizik a povolování látek, jako jsou pesticidy, barviva, ochucovadla a jiné přídatné látky, (tak zvaná éčka) nebo geneticky modifikované potraviny, neprobíhalo za zavřenými dveřmi, ale bylo přístupnější veřejnosti. Zprávu považuji za jeden ze svých největších úspěchů z hlediska společenského významu. Vyjednané změny totiž významně zvýší bezpečnost našich potravin," říká Pavel Poc.
Nařízení o obecném potravinovém právu tvoří základní legislativní rámec v oblasti potravin, jelikož se vztahuje na celý potravinový řetězec – od zemědělce až na stůl spotřebitele. Jeho revize má zlepšit povolování a kontroly potravinových látek před tím, než vůbec vstoupí do procesu produkce potravin.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV